Jocke

A Walk among the Tombstones - en sevärd underdog 2014

Matt Scudder (Liam Neeson) är en förtidspensionerad New York-polis som efter en tragisk olycka, orsakad av honom själv, vid ett ingripande istället livnär sig som olicensierad privatdetektiv. En dag blir han kontaktad av knarkdealarn Kenny (Dan Steevens) vars fru kidnappats mot en lösensumma. Kenny betalade men frun återlämnades till honom i bitar. Matts uppdrag är enkelt: hitta de skyldiga så att Kenny kan utöva hämnd. Motvilligt åtar Matt sig jobbet och hittar snabbt kopplingar mellan kidnappningen av Kennys fru och andra kidnappningar av kvinnor vars män är rika. Allt är dock inte som det verkar och snart finner sig Matt indragen i en farlig katt-och-råtta-lek som kan komma att kosta honom mycket mer än han varit beredd på.

 

 

Liam Neeson. Skådespelaren som fram till A Walk Among the Tombstones hade 115 fiktiva liv på sitt samvete. Trailern till A Walk Among the Tombstones ger ett något sken av att Matt Scudder är Bryan Mills i ny skepnad och att det kan komma att bli ett nytt blodbad á la Taken. Om man går till biografen med Taken-förväntningar kommer man dock bli mycket besviken. Matt Scudder är långt ifrån någon Bryan Mills som dödar utan att blinka. Filmen börjar med en flashback till år 1991 och hur en alkoholiserad Matt sitter på en pub när tre män kommer in för att råna puben. Matt reagerar instinktivt och jagar efter rånarna. Han skjuter ihjäl två av dem och skottskadar den tredje. I skottlossningen träffar dock en av Matts kulor en civilperson. Efter den händelsen slutar Matt dricka och säger upp sig som polis. 8 år senare, 1999, börjar filmens egentliga handling. En AA-kompis ber Matt att följa med till hans bror som vill ha Matts hjälp. Det visar sig att brodern, Kenny, är knarkdealer och att hans fru Carrie kidnappats mot en lösensumma. Kenny betalade lösensumman men frun levererades ändå tillbaka till honom i bitar. Kenny erbjuder nu Matt 40 000 dollar för att söka upp de som låg bakom kidnappningen och mordet på hans fru så att han kan hämnas. Matt avstår till en början fallet då han inte känner sig bekväm med upplägget och inte heller vill blanda sig in i eventuella kriminella uppgörelser. När Kenny berättar alla detaljer kring fallet och ger Matt en ljudinspelning som kidnapparna gjort där de styckar Carrie levande ändrar han sig då han inser att det här är något helt annat än ett vanligt utpressningsfall. Matt hittar snart kopplingar till äldre fall och när en dotter till Kennys "kollega" försvinner på samma sätt bestämmer sig Matt för att göra allt i sin makt för att rädda henne från att gå samma öde till mötes. När Matt konverserar med kidnapparna via telefon kryper lite Bryan Mills-vibbar fram men annars försöker Matt undvika våld så långt det går och Liam Neesons dödssiffra ökar bara till 119 inräknat rånarna och civilpersonen i flashbacken.

     A Walk Among the Tombstones är mer av en noirthriller än någon actionrulle. Stämningen är dyster och grå och har ett ganska lugnt tempo. Min kompis Mattias påpekade att filmen hade ett boktempo mer än ett filmtempo vilket gjorde att jag kunde sätta finget på vad som kändes annorlunda med tempot. Jag, till skillnad från Mattias, tilltalades av tempot. Storyn är också ganska seg, eller långtdragen kanske man ska säga. Det händer inte mycket men stämningen runt om storyn gör den intressant och man har hela tiden en spänning kvar även om man ganska snart, ungefär halvvägs in i filmen, får veta vilka som ligger bakom kidnappningarna. Ja, vilka det är som ligger bakom får vi veta i den mån att vi får namn och ansikte på dem. Vilka de är och varför de begår de avskyvärda brott de gör klingar obesvarat när eftertexterna börjar rulla till en nyinspelad version av Soundgardens Black Hold Sun. Gärningsmännen blir mer som symboler för ondskan men ovissheten gör dem så mycket mer intressanta som karaktärer. Man kan inte hindra sig själv från att sitta och fundera ut egna teorier om varför de blev som de blev.

 

 "These guys are monsters, not humans."
 

A Walk Among the Tombstones är förvisso baserad på en bästsäljande bok men Liam Neeson är ändå filmens dragplåster. Neeson är, enligt mitt tycke, en av våra mest kompetenta skådespelare som kör sin grej och det med kvalité. När man ser Neeson på duken vet man att han har full koll på vad han gör. Jag skrev i inledningen av den här recensionen att man skulle bli besviken om man väntade sig en Taken-film men om man däremot helt enkelt väntade sig en Liam Neeson-rulle blir man helt till freds. Vid sin sida har även Neeson några andra aktörer som bör nämnas vid namn. Vi har den unge Brian 'Astro' Bradley som spelar det föräldra- och hemlöst barnet TJ som Matt blir som en mentor och beskyddare för. TJ inspireras av Matts yrke som privatdetektiv och vill gärna bli en själv. Han är även något naiv och det finns en riktigt stark scen där TJ har hittat en pistol och vill att Matt lär honom hur man använder den. Matts instruktioner tar dock en oväntad men lärorik vändning. Mer än så säger jag inte.

    I rollerna som de båda kidnapparna ser vi David Harbour och Adam David Thompson som gör en strålande insats som psykopater med extrema sexuella böjelser. De är fullkomligt vidriga att se på! A Walk Among the Tombstones är en enkel noirdeckare i bokform på bioduken med hjärna som vet hur den ska fånga sin publik. Den är intressant och spännande men ändå med en ton av lättsamhet bland allt det mörka och dystra. Filmen har dock några fel och brister och betyget blir därför en mycket stark trea - en helt klart sevärd underdog under bioåret 2014.

 

Betyg: 3/5.