Jocke

Jönssonligan - Den perfekta stöten - den perfekta Jönssonliganfilmen!

Efter att Charles-Ingvar Jönsson (Simon J. Berger), Stockholms främsta biltjuv, förlorar sin farbror och mentor (Niklas Falk) som blir mördad sätter han ihop ett superteam av yrkeskrimminella för att slå tillbaka mot den som ligger bakom mordet - den iskalla affärskvinnan Wallentin (Andrea Edwards).

 

 

 

Jönssonligan, baserad på danska Olsen-Banden, är en kriminell liga som gjorde entré för första gången 1981 i filmen Varning för Jönssonligan. Då bestod ligan av geniet och ledaren Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson (Gösta Ekman),  Ragnar Vanheden (Ulf Brunnberg) och Rocky (Nils Brandt) men efter en övergångsperiod i Jönssonligan och Dynamit-Harry flyttade Rocky till Finland och Vanhedens kusin Harry "Dynamit-Harry" Kruth (Björn Gustafsson) tog hans plats permanent i Jönssonligan får guldfeber. Därefter gjordes ytterligare två filmer med ligan och deras genomförande av Sickans planer vilka ofta innebär en kupp som på något sätt slår mot affärspampen Wall-Enberg Jr (Per Grundén). Efter Jönssonligan på Mallorca meddelade Gösta Ekman att han inte hade några planer på att fortsätta spela sin rollfigur då han skrivit på för att spela kommissarie Martin Beck i sex filmer. De återstående tre delarna i den första omgången filmer består därför i att en ny karaktär, allt mer krampaktigt,  tar över rollen som ledare för ligan tills man till sist avslutade serien år 2000 med Jönssonligan spelar högt. Kuriosa är att den första att ta över "Sickan-rollen" var Peter Haber som numera är känd för att spela en viss Martin Beck... Parallellt med denna serie filmer gjordes även mellan 1996-2006 en rad fristående form av prequelfilmer titulerade Lilla Jönssonligan som berättar om hur barnversioner av karaktärerna genomför kupper. Jönssonliganfranchisen har sedan legat på hyllan tills år 2011 då produktionsbolaget Tre Vänner bekräftade att de köpt rättigheterna till en ny rad Jönssonliganfilmer. Det har ryktats om allt från en reunion av Gösta Ekman, Ulf Brunnberg och Björn Gustafsson till prequalfilmer med ligan när de är i tonåren. Till sist meddelade man att man arbetade på en re-boot för att stöpa om ligan i en mörkare heist-form och att regissören Alain Darborg och manusförfattaren Piotr Marciniak var knutna till projektet. 16 januari 2015 hade den då premiär: Jönssonligan - Den perfekta stöten.

 

Jönssonligan har alltså uppdaterats för 2010-talet. Charles-Ingvar Jönsson, nej i den här versionen finns inget "Sickan", är som nämns i handlingsbeskrivningen Stockholms främsta biltjuv tillsammans med sin farbror Ralf som bär den ikoniska baskern. Charles-Ingvar, eller bara Charles som han kallas, är en beräknande och analyserande person som planerar allt in i minsta detalj. Efter att Ralf ser en möjlighet och övertalar Charles att improvisera vid en bilstöld snubblar de in i något mycket större än de brukar röra sig i. Bilen de stulit tillhör nämligen affärskvinnan Anna-Lena Wallentin. I bilen finns en dator innehållande dokument som kan omkullkasta hela hennes karriär om de kommer ut offentligt. Wallentin, som har den högt uppsatte polisen Krantz (Jens Hultén) på sin payroll, skyr därför inga medel för att återfå datorn. Det hela utmynnar i att Ralf mördas och Charles-Ingvar,  som fortfarande har datorn i sin ägo, efterlyses för mordet på sin farbror.

   Charles-Ingvar börjar nu skissa på planen till en avanserad stöt som ska slå hårt mot Wallentin men även rentvå hans namn. Till stöten behöver han självklart hjälp. Han ransakar CV-arkivet för kriminella - belastningsregistret - och hittar tre personer som alla är bäst på sitt område av den kriminella branschen. Först ut har vi Ragnar Vanheden (Alexander Karim). En bedragare och lurendrejare likadera livsnjutare som med sin breda språkkunskap, förklädnadsbemästrande och charm lever livet en stöt i taget. När Charles-Ingvar kontaktar honom och erbjuder honom att vara med om en stöt som kan generera 125 000 000 kronor vardera till de inblandade tackar han givetvis ja. Tackar ja gör även Harry Berglund (Torkel Petersson) - en före detta gruvarbetare och sprängexpert som efter ett misslyckat fackavtal hamnat på samhällets botten. Med frun Doris som lämnat honom med deras gemensamma barn ser han Charles stöt som ett sätt att få sitt liv på fötter igen. Sist ut för Charles att rekrytera är hans ex-flickvän - tillika inbrott- och kassaskåpsexpert specialiserad på Franz Jäger - Denise "Rocky" Östlund (Susanne Thorson). Att rekrytera Rocky är dock något knepigare eftersom hon precis dömts till fängelse. En fritagning är därför på sin plats innan man kan börja med den egentliga stöten mot Wallentin. Som ni märker har egentligen inte mycket förändrats men ändå en hel del. Man skulle kunna säga att ramen är kvar men att målningen innuti målats om från skratch - som det ju ska vara med en re-boot.

 

"Behöver din hjälp. Det gäller ett Franz Jäger. Bytet är 500 miljoner kronor - och jag har en plan."
 

Tänk om Jönssonligan var riktiga proffs och faktiskt klarade sina kupper på ren skicklighet? Den tanken och idén som regissören Alain Darborg och manusförfattaren Piotr Marciniak började diskutera en kväll ute på krogen har nu blivit verklighet på bioduken i vad som är deras första långfilm tillsammans. Visst finns här humor, som alltid när Alain Darborg och Piotr Marciniak är iblandade, men den övergripande tonen i filmen är på ett mer seriöst och mörkare plan. Jönssonligan har blivit tredimensionella karaktärer med inre demoner och verkliga problem men också utrustade med en enorm yrkesskicklighet. Tillsammans genomför de stötar och heister i rykande fart och med klass och stil. Här görs inga klumpiga misstag utan Charles-Ingvars plan följs till punkt och pricka. Recensenter har av någon konstig anledning haft svårt att placera filmen genremässigt men Jönssonligan - Den perfekta stöten är, som Alain Darborg haft som mål, en homage till 80- och 90-talets heistfilmer innanför ramarna för en Jönssonliganfilm.

 

I alla uppståndelse kring att man ska göra nya Jönssonliganfilmer har förstås intresset varit stort kring vilka som ska axla de ironiska kollerna för en nytolkning. Jag tänker inte alls beröra de mindre smickrande kommentarer som florerat på nätet angående Alexander Karims hudfärg och Susanne Thorson kön då dessa yttrats av personer som kört hjärnan genom en köttkvarn och inte är värda att bemötas. Vi börjar istället med Simon Jönsson Berger i rollen som Charles-Ingvar Jönsson. Likt sina motspelare har han gjort ett utmärkt jobb med att ta sin karaktär och med grund i de tidigare filmernas gestaltningar gjort sin egen tolkning av den. Charles-Ingvar är en beräknande man som håller sig till planer och lutar sig mot logiskt tänkande och statestik. Detta toppas av ett otroligt kontrollbehov. 2010-talets Charles-Ingvar går inte i barndom och leker med Vanhedens sko men han har under filmens gång tillfällen då han släpper på fasaden och bryter ihop. Simon J Berger gör detta hela på ett väldigt fint och avvägt sätt. Torkel Petterssons Dynamit-Harry är likt Björn Gustafssons nere på samhällets botten men har svårare att se ljusglimtarna som tränger ner i det svarta hål han befinner sig i. Alkoholiserad och lämnad av Doris är han i färd med att ta sitt liv när Charles-Ingvar och Vanheden knackar på hans ruffiga husvagn till bostad och erbjuder honom jobb. Frammåt slutet av filmen utbrister han i sin klassiska replik " Vilken jävla smäll!" men innan dess återkommer uttrycket "Spräng mig i arslet" på bred norrländska. Alexander Karims Ragnar Vanheden är väl den karaktär som ligger närmast sin föregångares gestaltning. Karims Vanheden är dock säkrare på sin sak och tappar aldrig kontrollen över en situation. Lika lätt glider Alexander Karim genom sin rollgestalting lika proffsigt och högklassigt som vanligt.

   Susanne Thorsons Rocky är däremot ljusår från Nils Brandts vilket självklart är till det bättre. Det är antagligen många med mig som ännu inte sett vilken nytta Rocky tillförde ligan i den första serien filmer. I Jönssonligan - Den perfekta stöten har Rocky tagit över som kassaskåpsknäckaren som specialiserat sig på skåp av Franz Jäger. Den tidigare relationen mellan henne och Charles-Ingvar bidrar även med spänning i gruppen. Thorson, som även tidigare arbetat med Alain Darborg i tv-produktionerna Högklackat och Inkognito, gör en mästerlik gestaltning av en osäker, känslig person som gömmer sig bakom en hård fasad. Vi har även Andrea Edwards i rollen som den kvinnliga versionen av Wall-Enberg Jr - Wallentin - och hon får riktigt till en bra känsla av kallt obehag inför karaktären. Vidare har vi Jens Hultén som när han för en gång skull får spela polis så är han ändå en skurk. Det känns faktiskt som om han är den enda i casten som går på autopilot. Kanske dags för filmsverige att ge honom nya typer av roller?

 

Man har med Jönssonligan - Den perfekta stöten lyckats skaka liv i och fräscha upp en svensk filmfranchise som jag tror många räknade ut som död. Man har också gjort det med en väldigt internationell och vågad tuch som man länge varit rädd för inom svensk film men som allt mer växer fram. Men vad annat hade man väntat sig från Alain Darborg och Piotr Marciniak? De båda har en riktigt bra känsla för både mörker och humor och hur man på bästa sätt blandar dem till en hälsosam kombination. I Jönssonligan - Den perfekta stöten visar man stor respekt för de gamla filmerna men säger på samma gång, till tonerna av den klassiska theme song melodin, tack och adjö till dem. Man säger "tack för er insats men nu tar vi över stafettpinnen och var bara lugna - för vi har en plan." Och en plan de har dem. Borde antagligen lägga ut en varning till alla kritiker att Jönssonligan kommer dyka upp igen och spela högt när de i nästa film, enligt direkta uppgifter från Alain Darborg och Piotr Marciniak när jag träffade dem på en mindre filmfestival i Göteborg, ger sig efter den svenska guldreserven.

 

Betyg: 4/5.