Jocke

Justice League - Till en början svajig men i slutändan helt okej Superhjältemash-up!
Efter Supermans (Henry Cavill) död är jorden ett öppet mål för onda krafter att attackera. Bruce Wayne (Ben Affleck) tar därför hjälp av Diana Prince (Gal Gadot) för att samla ihop ett team av superhjältar för att vara redo när något händer. Att rädda världen är en enkel sak - att samarbeta med andra är svårare...
 
 
 
 
 
DC Comics har sedan 2013 med Superman-rebooten Man of Steel launchat sitt egna delade universum - DCEU - DC Extended Universe. Efter Man of Steel körde man på med the greatest gladiator match in the history of the world Batman V Superman: Dawn of Justice och sedan med en superskurkfilm i form av Suicide Squad innan det var dags att för första gången slå Marvel på fingrarna genom att göra den första kvinnoledda superhjältefilmen - Wonder Woman - som i skrivande stund blivit den mest inkomstbringande origin story-superhjältefilmen och dessutom den mest inkomstbringande filmen regisserad av en kvinnlig regissör. Boy, that was a long sentence... DCEU har dock inte mottagits med speciellt varma armar. DC Comics har i sin iver att komma ikapp Marvel - som hållit på med MCU sedan 2008 - tryckt på fwd-knappen och resultatet har varit hafsiga filmer fullproppade med olika storylines som ska tjäna till att bygga upp universumet i raketfart. Man är därför redan framme vid vad som tog Marvel fem stand alone-filmer av nogrannt planerande att åstadkomma - en mash-up. Det är dags för Justice League.
 
Justice League lider till en början av det faktum att man bara låtit introducera två av fem superhjältar - varav endast en av dessa haft en faktisk stand-alone-film - innan man bestämde sig för att göra en mash-up. Vi har stiftat bekantskap med Ben Afflecks Batman i Batman V Superman: Dawn of Justice - i vilken även Wonder Woman introducerades innan sin stand alone-film - men utöver korta sekvenser i en fil på Diana Princes dator är The Flash (Ezra Miller), Aquaman (Jason Momoa) och Cyborg (Ray Fisher) helt okända för oss. Eller ja, alla har ju självklart hört talas om karaktärerna men vi vet ingenting om vilka de är i DCEU. Som ni märkte skriver jag två av fem superhjältar men egentligen ska det ju självklart vara tre av sex eftersom Superman var först ut med sin stand alone-film Man of Steel och sedan figurerade i Batman V Superman: Dawn of Justice. För ja, även om Superman faktiskt är död typ 80 % av filmen så är det ingen hemlighet att han inte är död när eftertexterna börjar rulla, men till större delen är det Batman, Wonder Woman, The Flash, Aquaman och Cyborg som utgör Justice League under filmens 121 minuter.
   Eftersom vi då alltså har tre helt nya karaktärer som behövs introduceras och tidsschemat är tight spenderas filmens första 10-15 minuter med att försöka skapa en background story till dem alla samtidigt som man måste börja med att på samma gång bygga upp inför filmens stora hot och dessutom etablera en värld utan Superman och återintroducera både Batman och Wonder Woman. Ni hör, första intrycket av Justice League är lika hafsigt och ostrukturerat med olika story lines som spretar värre än Elisabet Höglunds hår. Men det tar sig. Det gör faktiskt det. Filmen alltså, gamla Bettans hår är nog bortom räddning. Men it has to get worse before it gets better. Vi ska ju behöva introduceras för filmens big bad guy också. Hotet som tidigare bara varit en känsla i Bruce Waynes mage - en grund som han märker är något tunn att övertygande försöka bygga ett superhjälteteam på - visualiseras i form av den urtida kraften Steppenwolf (Ciarán Hinds). Tro det eller ej men Steppenwolfs master plan är faktiskt inte att plåga världens biobesökare med sin överanimerade kropp utan den gamla klassiska att ödelägga världen. Till sin hjälp behöver han tre mother boxes - en förvarad hos amazonerna, en hos the atlaneans och en nedgrävd på en hemlig plats på jorden av människorna - som han är för lat för att leta upp själv och han sänder därför ut sina insektsliknande parademons för att leta efter dem. Justice League lider av samma problem som även Marvels filmer har gjort på senare år - att man inte tycks orka bygga upp ordentliga bad guys längre. Steppenwolf är en pappfigur. Ett hot utan motivering som bara mest finns där för att superhjältarna ska kunna slåss mot det. En superhjältefilm behöver inte bara bra superhjältar utan även bra skurkar för att vara komplett.
 
 
 
"People said the age of heroes would never come again."
 
 
 
Som jag sa så tar sig ändå faktiskt Justie League. Efter de första 15-20 minuternas hafsande har man lyckats etablera en basstruktur och faktiskt en konkret story istället för flera spretande. Storyn är förvisso ganska enkel. Skapa superhjälteteam - få dem att sammarbeta - besegra the bad guy - rädda dagen. Den är i vissa avseenden nästan för enkelspårig ibland men efter några sega år med halvtaskiga filmer är detta vad DC behöver. Justice League har en början och ett slut och något att fylla ut med däremellan. Det är underhållande comic book action och efter år av mörka, dystopiska gråfilter börjar man luckra upp och släppa in lite mer humor. Att Josh Whedon - mannen bakom The Avengers och Avengers: Age of Ultron - under förvisso tragiska omständigheter (regissören Zack Snyder och producenten Deborah Snyder var båda två tvungna att kliva av projektet när deras dotter tog livet av sig) fick kliva in och sköta re-shots och post-produktion var för filmen positivt då mycket av den lättsammare tonen i filmen kommer från honom. Det var till exempel han som skrev till Alfred Pennyworths (Jeremy Irons) replik I miss the days whens one's biggest concern is exploding wind-up penguins. vilken på ett sätt blir en kommentar på den utveckling som skett inom superhjältegenren.
   Alla superhjältar passar inte för save the world-nivån. Batman är ett sånt exempel. Batman funkar till att rädda Gotham undan katastrofer och galna skurkar men i sällskap med superhjältar som The Flash, Cyborg, Aquaman, Wonder Woman och Superman blir det ganska tydligt att Bruce Waynes enda svar på Barry Allens fråga om What are your superpowers again? är sanningsenligt I'm rich. Sedan har vi på andra sidan spannet Superman som med alla sina olika superkrafter istället gör varje film han är med i tråkig. Superman vinner hur lätt som helst mot vem som helst. Det finns ingen spänning i det. Justice League vinner mycket på att hålla honom död - och sedan utanför slutstriden - så länge som de gör för [SPOILER ALERT!] när Superman dyker upp är striden över. Easy peasy. En värld utan Superman är en förvisso oroligare värld men också en mer spännade värld att bygga en superhjältefilm kring. Jag hade faktiskt varit nöjdare med om de inte återupplivat Superman utan att sensmoralen i filmen varit att tillsammans kan Batman, Wonder Woman, The Flash, Cyborg och Aquaman ersätta honom.

 
 
 
"Dressed like a bat. I dig it."
 
 
 
Vilka är då Justice League? Vi har ju som sagt Batman och Wonder Woman som tillsammans utgör ledningen. Batman - Bruce Wayne - har i DCEU varit Batman i över 20 år och börjar bli sliten både fysiskt och psykiskt. Wonder Woman - Diana Prince - är en amazon och gud som sedan hennes pojkväns död under första världskriget hållit sig undan från "offentligheten" som superhjälte men på senare år motvilligt iklätt sig trikåerna igen. Vidare har vi Superman - Clark Kent - som väl inte behöver någon närmare beskrivning. Han är Superman helt enkelt. Nya på scen har vi då The Flash, Cyborg och Aquaman. The Flash aka Barry Allen är en ung man som efter att ha träffats av blixten (that's the short version) fått övermänsklig snabbhet. Barry stryker mest runt på gatorna och har tre jobb samtidigt som han pluggar juridik för att kunna rentvå sin pappa som sitter i fängelse för mordet på Barrys mamma. Barry är den klassiska freshman-karaktären i gruppen som mest är överväldigad över att få vara med och träffa sina "idoler" och hans karaktär bidrar med mest humor. Cyborg - Victor Stone - är ett vetenskapligt experiment som hans pappa utfört när Victor var döende och han är nu mer maskin än människa och försöker fortfarande komma underfund med vem han är och hur han funkar. Sist ut har vi Aquaman - Arthur Curry - som är en karaktär som länge varit ett skämtobjekt. Mannen som talar med fiskar är ju inte riktigt så badas. Jason Momoas Aquaman är däremot långtifrån något skämt och jag tror att när han får mer screen time - och framförallt repliker - i sin egen stand alone-film på riktigt kan förändra uppfattningen om karaktären. Utöver de ovan nämnda kan även nämnas J.K. Simmons som Commissoner Gordon och Jeremy Irons som buttlern Alfred Pennyworth.
   Precis som med The Avengers finns här aspekten av att föra tillsammans fem superhjältar som är vana att arbeta ensamma och få dem att fungera i grupp men till skillnad från The Avengers är det inte lika mycket narcesism som är den största bulten utan mer trasigheten som alla på något sätt har och oviljan att behöva tänka på/oroa sig över någon annan. A strong man is strongest alone, ever heard that? säger Arthur Curry till Bruce Wayne när han försöker värva honom till teamet. I slutändan funkar alla karaktärer bra ihop och det finns en harmoni i deras samspel. Det är också bra med en kvinna i mixen av allt testosteron. Little boys. I´m working with little boys suckar Wonder Woman i slutet av slutstriden och utan henne hade det här antagligen blivit en allt för grabbig röra. Nu hoppas jag självklart på att det tillkommer ytterligare kvinnliga superhjältar i framtiden i DCEU men en räcker dock för att bryta grabbigheten.
 
Om man då ska försöka runda av och sammanfatta Justice League så är det en helt okej film. DC har fortfarande några små skavanker att rätta till men man ser att de börjar komma på plats. Vi får till större delen en strukturell superhjältefilm med underhållande comic book action - förlagd till en övergiven kärnkraftsby i Ryssland där man kan demolera ostört - och med noga avvägda portioner av humor. En gnutta självdistans börjar också sakta krypa fram och det behövs. Det värsta en superhjältefilm kan göra är att ta sig själv på för stort allvar. Det har lite grann varit DC:s akilleshäl under skapandet av DCEU, det och att man arbetat för snabbt. Förhoppningsvis kan man nu ta det lite lugnare och verkligen fokusera på att göra bra filmer framöver - och arbeta bättre på skurksidan. För är det något som DC har så här det bra skurkar.
 
 
 
Betyg: 3/5.