Jocke

Ghostbusters - rebooten du inte visste att du behövde!
Erin Gilbert (Kristen Wiig) sparkas från sitt jobb som professor på ett universitet efter att ledningen bland annat uppdagat att hon en gång skrivit en bok om paranormala fenomen tillsammans med sin high school-vän Abby Yates (Melissa McCarthy). I samma veva börjar flera paranormala fenomen uppenbara sig i New York och tillsammans med Abby och hennes forskarkollega Jillian Holtzmann (Kate McKinnon) samt spärrvakten Patty Tolan (Leslie Jones) startar Erin ett team av spökjägare för att rädda staden - Ghostbusters!
 
 
 
 
 
 
1984 sprang fyra snubbar i grå overaller med Proton Packs på ryggen runt på New Yorks gator och fångade spöken. Filmen det ägde rum i hette Ghostbusters, i regi av Ivan Rietman, och har sedan dess blivit en odödlig klassiker. 1989 gjorde Rietman en något sämre men fortfarande klassisk uppföljare där Bill Murray, Dan Aykroyd,Harold Ramis och Ernie Hudson alla repriserade sina roller som spökjägare. Ända sedan dess har Dan Aykroyd, som var den som kom på grundidén, och Harold Ramis, som tillsammans med Aykroyd skrev manus till serien, arbetat med att försöka få till en tredje film men aldrig riktigt lyckats trots att flera premiärdatum offentliggjorts genom åren. 2014, då Harold Ramis dött, offentliggjorde Dan Aykroyd till slut att en tredje Ghostbusters med originaluppsättningen lagts helt åt sidan och att regissören Paul Feig istället skulle skapa en reboot med fyra kvinnliga spökjägare i fokus.
   Oj, oj, oj vilket hallaballo det blev. Över att de skulle göras en reboot på en av de mest klassiska filmserierna någonsin tänker ni? Nej, nej, det blev självklart hallaballo över att det skulle göras en reboot av Ghostbusters med kvinnor i huvudrollerna! Ja. Det blev hallaballo över det. 2014. När sedan den första trailern släpptes 2016 blev den snabbt den mest dislikeade trailern någonsin på Youtube. Anledningen? Att man verkligen fullföljt idén och gjort en reboot på Ghostbusters med kvinnliga spökjägare. Ja. Det var fortfarande anledningen till hallaballoet. 2016. För vi vet ju alla att kvinnor per automatik är sämre än oss män och inte kan agera huvudpersoner i något som inte är en chick flick. Eller hur? De kvinnliga huvudrollsinnehavarna har även personligen fått motta hat och hot - speciellt Leslie Jones som ju både är kvinna och svart och därmed extra fel person att tro att hon kan ta plats. Att det fanns med en svart kille i originalfilmerna verkar alla vita, arga, kränkta män helt ha glömt bort men vad kan man förvänta sig av personer med en halv hjärncell som bara fungerar till 0,5 %, om ens det. Just det.
 
Jag var ska det dock erkännas till en början åxå skeptisk till rebooten men det av den ENDA acceptabla anledningen att den inte behövdes. Originalfilmerna är klassiker som åldrats väl och jag ser ingen som helst anledning att reboota Ghostbusters. Men i takt med att de sexistiska och rasistiska hatarna blev fler och högljudda blev jag bara mer och mer taggad. Om man nu nödvändigtvis ska göra en ny Ghostbusters så är gender swap det enda logiska. Hade man gjort en reboot med fyra nya manliga spökjägare hade filmen varit ungefär lika relevant som sockiplast.
   När man nu valt att göra ett gender swap blir filmen något mer. Vi har alltså en sommarblockbuster med en budget på $154 000 000 - mer än dubbelt så mycket som originalfilmen - med fyra kvinnliga huvudpersoner. Det är därför lika viktigt att gå och se nya Ghostbusters som det var att gå och se Mad Max: Fury Road förra året - oavsett hur intresserad man är av filmerna i sig. Det är biointäkter som ger signaler till filmstudios om vad vi vill se. Jag vet att ingen egentligen bett om en ny Ghostbusters men om vi visar Columbia Pictures och de andra studiosarna att vi går och ser kvinnoledda filmer som inte är chick flicks kanske vi förhoppningsvis kan få fler kvinnoledda original storys i framtiden. Så därför satt jag i lördags i en biosalong för att bevittna den nya Ghostbusters.
 
 
 
"I ain't afraid of no ghosts!"
 
 
 
Ni vet den där produkten i affären. Ni vet mycket väl att den är helt onödig och att du egentligen inte har något egentligt behov av den men du köper den ändå bara för att sedan inse hur mycket du faktiskt behövde den. Paul Feigs Ghostbusters är filmversionen av den där produkten. Jag vidhåller fortfarande att det inte finns något direkt behov av en ny Ghostbusters. Inget egentligt behov alls. Men vad Paul Feig gjort är så bra och så snyggt på så många plan att jag inte vet var jag ska börja och inte kan låta bli att älska det! Jag har ju iofs redan betat av den filmklimatiska- och politiska aspekten av det hela i inledningen till den här recensionen så jag skippar det för en stund och går in på lite annat awesome stuff med nya Ghostbusters.
 
Ghostbusters får vi precis som i Ghostbusters (damn reboots och ha samma namn!) stifta bekantskap med fyra blivande proffesionella spökjägare och en av de första viktiga beståndsdelar när man gör en reboot är att lyckas återintroducera samma karaktärer men samtidigt göra dem till nya. Hänger ni med? Inte? Okej, låt oss som av en ren händelse ta Ghostbusters som exempel. Kristin Wiigs Erin Gilbert är Bill Murrays Peter Venkman, Melissa McCarthys Abby Yates är Dan Aykroyds Raymond Stantz, Kate McKinnons Jillian Holtzmann är Harold Ramis Egon Spengler och Leslie Jones Patty Tolan är Ernie Hudsons Winston Zeddmore. Du kan se spår av de tidigare karaktärerna från 1984 i 2016 års karaktärer men de är ändå på samma gång helt nya karaktärer som står för sig själva. Av de nya spökjägarna faller jag mest pladask för är Kate McKinnons smått galna kärningenjör Jillian Holtzmann - jag tror jag är kär! -  och det är även väldigt befriande att få se Melissa McCarthy i en roll där det - hör och häpna - inte görs några tjockisskämt om henne varken från henne själv eller medspelarna.    
    Vi får inte heller glömma filmens medvetet objektifiserade ögongodis Chris Hemsworth i rollen som Ghostbusters sekreterare Kevin som är lika korkad som han är snygg - dvs urkorkad. Kevin ersätter på ett smidigt sätt både förra filmens sekreterare Janine Melnitz och Dana Barrets granne Louis Tully. På sätt och vis ersätter han ytterst pyttelite även Dana Barrett då den här Ghostbusters inte innehåller något direkt love intrest för någon av våra huvudrollsinnehavare förutom då de släpper dreglande kommentarer om Kevins yttre.
 
En annan viktig sak i reboots när det kommer till casten är cameos och Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver och Annie Potts glimtar alla förbi i både små och större roller. Till och med Harold Ramis, som filmen även dedikeras till i eftertexterna, figurerar som en staty. Detta missade jag tyvärr själv fast jag höll utkik men har läst om det på the World Wide Webb.
   Utöver cameos ska en bra reboot innehålla tonvis med referenser och glimtar som får fansen att dra på smilbanden och Ghostbusters är långt ifrån någon besvikelse på den fronten. Jag tänker faktist inte avslöja så många av dem här men du kommer att få dra på smilbanden var och varannan minut utan att det känns för mycket. Ja, Slimer och The Stay Puft Marshmallow Man figurerar givetvis.
 
 
 
 
"I will kick the unliving crap out of you...and you...and especially you!"
 
 
 
 
Jag ska vara ärlig och säga att jag var lite orolig när jag hörde att det var Paul Feig som skulle regissera och även skriva manus till nya Ghostbusters. Jag har bara sett en av hans tidigare filmer - Bridesmades - men tycker att han där hade en tendens att dra skämt för långt. När vi andra tycker att något är färdigskrattat åt fortsätter Feig typ 5 minuter till och bromsar upp filmen gång på gång. Detta var dock inte fallet i Ghostbusters. Alla skämt faller i bra jord och läggs tillräckligt mycket tid på - varken för mycket eller för lite. Ivan Rietmans filmer var renodlade komedier medan Paul Feig lyckas kombinera en mer allvarligare och läskigare ton med humor som gör att Ghostbusters får ett helt annat uttryck än sina föregångare som funkar förvånansvärt bra. Samtidigt har man ändå behållt grundbeståndsdelarna i storyn från den första filmen men självklart även gjort stora ändringar, detta är ju en reboot och inte en re-make, som får det att kännas bitvis som en origin story på ett nytt sätt.
 
Feig har även lyckats klämma in lite käftsmällar mot de män som sitter hemma och ugglar vid sina tangentbord och förfasas över att fyra kvinnor ska dra på sig Ghostbustersuniformerna genom att låta karakärerna i filmen mötas av samma typ av kommentarer som skådespelarna fått utstå. Kommentarer som "Ain’t no bitches gonna hunt no ghosts." avfärdas med “You shouldn’t be reading this stuff, it’s just a list of what crazy people write in the middle of the night online,” och när Patty vid ett tillfälle ska göra en stage dive och publiken flyttar undan utbrister hon "Okay, I don't know if it was a race thing or a lady thing, but I'm mad as hell." Det faktum att de tagit de löjliga mansgrisarnas hat och gjort det till ett humorinslag i filmen ger dem sista ordet i debatten. Hatten av.
   Om jag ändå ska ta på mig surmuppshatten och hitta något som är negativt med Ghostbusters är att den framemot slutet blir lite för mycket. En av de saker som gjort att Ghostbusters är en klassiker är att den är väldigt low key när det kommer till action. Ghostbusters följer dock i nutidens spår av slutstrider med onödigt mycket massförstörelse och säkert halva New York raseras på något vis och antagligen ett antal civila stryker med på kuppen. Frågan är om ens filmskaparna tänker på att när [!SPOILER ALERT!] ett jättelikt spöke krossar ett höghus så tar det död på det boende i huset. Eller så har alla i huset bara glömt att släcka lamporna innan de lämnade sitt hem. Vem vet. Jag blir mest trött på när det förstörs och demoleras till ingen nytta och det hade gått att minimera utan att försämra kvalitén på filmen och storyn utan snarare förbättrat den.
 
Men nu tar vi av surmuppshatten och avslutar med att hylla denna egentligen så onödiga men ändå så behövliga och superbra rebooten av Ghostbusters"The online haters didn’t have unparalleled insight about a film they hadn’t seen, then. Who’d have thought it? [...]  It’s almost as if it never mattered that the four main characters were women. Strange that.som Empire Magazine - the biggest movie magazine in the world - uttryckte det. En uppföljare ligger redan på Paul Feigs ritbord - som kommer ta Ghostbusters steget utanför New York och USA - och jag är faktiskt taggad för den redan. Jag vet att det inte behövdes en ny Ghostbusters men If there's something strange in your neighborhood - Who ya gonna call?
 
 
 
Betyg: 4/5.