Jocke

A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon - Trött staplande av rymdfilmsreferenser i en story som inte håller för långfilmskonceptet.
När en rymdvarelse krashlandar med sitt rymdskepp i närheten av bondgården måste Shaun och han vänner hitta ett sätt att hjälpa den ta sig tillbaka hem utan att bli kidnappad av statliga agenter.
 
 
 
 
 
 
Stop-motion-studion Aardman Animations är med flera Oscarsvinster och nomineringar i bagaget samt succéer som Flykten från Hönsgården, Wallace and  Gromit, Shaun the Sheep och The Pirates! Band of Misfits fortfarande det ledande namnet inom Stop-motion-animation. 2015 tog deras tv-serie Shaun the Sheep steget från 7-minutersavsnitt till 85 minuter långfilm och reslutatet var en av de bäääästa filmerna det året. Nu är alltså Shaun & co tillbaka i uppföljaren A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon. ...och jag hade gärna skrivit att Aardman har gjort det igen, och det har dem på sätt och vis, men inte på det sättet som jag hade hoppats. A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon är inte en ny fullträff i stil med sin föregångare Shaun the Sheep Movie utan en flopp i stil med deras senaste film Early Man.
 
Close Encounters of the furred kind. Skämtet och ordleken på postern med Steven Spielbergs klassiker från 1977 är faktiskt lite kul. Men tänk dig då en hel film på 86 minuter vars stomme är sådana skämt? Det blir genast lite mindre kul. A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon handlar som sagt om att en utomjording landar på jorden med ett rymdskepp. Utomjordningen kommer bort från sitt skepp och villar bort sig till bondgården där Shaun och hans vänner bor och måste sedan ha hjälp av dem för att "ringa hem". Ja, grundbulten här är en annan av Steven Spielbergs rymdklassiker (E.T. the Extra-Terrestrial) och flera referenser görs till denna på annat sätt under filmens gång. För A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon är som sagt i princip helt och hållet uppbyggd på trötta referenser till klassiska rymdfilmer och serier som huvudmålgruppen för filmen är för unga för att ha sett och referenserna för uttjatade för den vuxna publiken. Vi har förutom de ovan nämnda bland annat 2001: A Space Odyssey, Alien, The X-files, Star Trek, Dr. Who och WALL-E för att bara nämna några (okej, den sistnämnda kan målgruppen ha sett). Filmens story är även sån att den inte håller för långfilmskonceptet. Den hade till och med med smart berättande kunnat få plats i ett vanligt avsnitt av Shaun the Sheep-serien som ju är 7 minuter. Även de skämt som inte bygger på referenshumor faller ganska platta under filmens gång och jag hörde inte de representanter för huvudmålgruppen i salongen jag satt skratta överdrivet många gånger heller.
 
Utomjordingen Lu-La är söt så det förslår men det hjälper föga för att reparera alla fel och brister i den här produktionen. Precis som Early Man håller A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon hög klass när det kommer till animationskonsten men i övrigt är det ännu ett magplask för den en gång så högt aktade animationsstudion.
 
 
 
 
 
Betyg: 2/5