Jocke

Sicario - helt okej film om den smutsiga drogpolitiken.

Den rutinerade FBI-agenten och fritagningsexperten Kate (Emily Blunt) rekryteras till en dunkel, statligt sanktionerad operation för att bekämpa drogkarteller i USA - men även på andra sidan gränsen i Mexico. Kate anar snart att allt inte är vad det verkar och att hon aldrig riktigt får hela sanningen om vad operationen egentligen går ut på - och vilken sida lagen teamet rör sig på...

 

 

 

 

Emily Blunt har med filmer som The Adjustment Bureau, Looper och Edge of Tomorrow kommit att bli lite av en kvalitéstämpel för film - så även i Sicario. Sicario är väldigt svårdefinierad. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om den är riktigt bra eller bara mellanmjölk. Mycket har att göra med att just Emily Blunt är med i den. I vilken utsträckning kan en skådespelare göra en hel film? Och gör Emily Blunt Sicario? Faktum är att de scener med Emily Blunt i fokus är de bästa. Faktum är också att Emily Blunt är i fokus stora delar av filmen. Storyn i filmen går som sagt ut på att Emily Blunts karaktär Kate arbetar som fritagningsexpert hos FBI. Under ett vanligt fritagningsuppdrag stöter hon och hennes team på ett tomt hus där väggarna bokstavligt är fulla med döda kroppar. Huset visar sig ha koppling till de mexikanska drogkartellerna som smugglar knark över gränsen mellan USA och Mexico. Kate blir snart erbjuden att ingå i en DEA-operation vars mål är att sätta stop för kartellernas verksamhet genom att slå till mot en ökänd kartelledare som sitter högst upp i näringskedjan. Kate inser dock snart att teamets övriga medlemmar, Matt (Josh Brolin) och Alejandro (Benicio Del Toro), inte riktigt är vad de utger sig för att vara, att operationen är smutsigare än den lagts fram och det egentliga målet inte bara ligger långt över nationsgränserna, och utanför DEA:s jurisdiction, utan även över gränsen för vad som är rätt och fel. 

 

Det är stundtals en intressant story med små avstickare som knyts ihop i slutet och skickligt uppbyggd med att bitvis ge oss sanningen. Den utvecklas dock aldrig speciellt mycket utan står mest och stampar. Upplösningen är till sist inget revolutionerande utan mest gammal skåpmat och uttjatade premisser för genren men under filmens två timmar fungerar det ändå. Det är det som är kruxet med Sicario. Att den funkar. Visst, att en film funkar borde väl inte vara något krux utan snarare något positivt. Det som gör det kruxigt är att den funkar när man ser den. När man efteråt ska analysera den för att skriva en recension och sätta ett betyg börjar man tveka. Hur bra var den egentligen? Faktum är att de tankarna smyger sig in stundtals när man ser filmen också. Överlag skulle jag säga att skådespelarinsatserna i Sicario är bättre än själva filmen. Det finns även lite nytänkande i sättet man skildrar actionscenerna och insatsstyrkornas insatser som effektivt bygger upp spänningen.

   Sicario, titeln betyder "hitman" på mexikanskt slang, är på det hela taget en fullt fungerande thriller som återigen visar oss den smutsiga verkligheten i USA och Mexico när det kommer till droghandeln. Ett krig där lag och ordning har kommit att bli något ytterst transparant. Med strålande skådespelarinsatser, välkomponerat soundtrack och en story som engagerar för stunden är Sicario helt klart sevärd.

 

 

 "You saw things you shouldn't have seen."

 

 

 

Betyg: 3/5.