Jocke

Kärlek Deluxe - om den bara hade hållit sig till att vara en romcom...

Selma Trastell (Moa Gammel) är en pocketdrottning. Folket älskar hennes böcker medans recensenterna slåss om vem som kan ge den mest svidande kritiken åt hennes lättsamma försök till litteratur. När den aktade finlitterära författarinnan Britta Matsson (Lotta Tejle) slår vad med sin förläggare (Peter Dalle) om att hon kan förvandla Selma till en riktig författare under loppet av ett år tar en omtumlande resa sin fart. En resa under vilken Selma ska komma att lära sig vem hon är och vad som är viktigast i livet.

 

 

 

Den 11 mars 2013 gick jag på Silver Linning Playbook. Innan filmen började visades en trailer för en film som i rollistan hade så udda namn som Martin Stenmarck och Sarah Dawn Finer. Detta var Kärlek Deluxe och, om jag kommer ihåg rätt, marknadsfördes som årets svenska romantiska komedi. Jag bestämde mig då för att se den, just bara för att den verkade så random att den kanske skulle funka. Kärlek Deluxe är en romantisk komedi - en klassisk romcom. Vi har den framgångsrika, nyseparerade kvinnan mitt i livet som ändå inte känner sig nöjd. Hon känner sig osäker och vill ha något mer. Givetvis brottas hon inte bara med val i karriären utan också mellan två olika män som representerar två vägar vid livets vägskäl. I Kärlek Deluxe står valet för Selma mellan den finkulturella Nils (Anderas La Chendardiére) eller den livsnjutande coverbandsmusikern John (Martin Stenmarck). Självklart känner hon sig mer dragen till John men Nils vore bättre för henne i hennes mål att komma in i de finare kultursalongerna. Karriär ställs mot privatliv. Senare kommer det såklart komma ett klimax i vilket hon förlorar båda världar och verkligen måste bestämma sig för vilken hon vill in i igen. Jag tror vi alla kan gissa upplösningen på denna historia. Kärlek Deluxe följer alltså de klassiska romcomreglerna och mönstret med bl.a ensamma promenader genom stan till stämningsfull musik och att huvudpersonen får tag i en taxi bara genom att sträcka ut handen i gatan. Eftersom denna berättelse handlar om en författare är filmen givetvis indelad i kapitel och vi får inte glömma den obligatoriska, självreflekterande berättarrösten från huvudpersonen. 

    På romcomplanet är den faktiskt riktigt bra. Manuset är förvisso väl undernärt och tillgjort på vissa ställen men skådespelarna gör sitt bästa för att få det trovärdigt och lyckas många gånger. Den är förutsägbar men vägen från start till mål är underhållande. När det kommer till skådespelarinsatserna så innehöll ju den här filmen några ovanliga namn så som Martin Stenmarck och Sarah Dawn Finer. Den förstnämnda har vi sett lura folk med olika förklädnader i Kvällen är din och den andre känner vi alla igen som EBU-tanten Lynda Woodroff. Vi har däremot aldrig sett dem i en långfilm och det är ju skillnad på att göra små sketcher och att göra långfilm. Vi kan bara se på David Hellenius, i rollen som Selmas ex Tomas, som fortfarande kämpar med att komma in i branschen med mer seriösa roller. Både Sarah Dawn Finer och Martin Stenmarck gör däremot riktigt bra ifrån sig och speciellt Stenmarck övertygar. Regissören Kicki Kjellin har rätt när hon säger att det är något speciellt med hans ögon som gör att man smälter! Filmens stora stjärna är ändå Moa Gammel i huvudrollen som Selma - hon är bättre än filmen i sig!

 

"Nånstans känner jag verkligen att jag har en stor roman som bara vill komma ut."

Problemet, som är något ironiskt med tanke på filmens tema, är att Kärlek Deluxe försöker vara något mer än en romcom. Den försöker att ta upp debatten kring fin- och fulkultur och vem som egentligen bestämmer vad som är fint och vad som är fult - vad som är skönt och vad som bara är populärt. Problemet är att den inte är tillräckligt vass och välskriven på den punkten för att lyckas. Budskapet blir ett nästintill förlöjligande av finkulturen, som att Nils t.ex. behöver kokbok för att grilla och att Selma tvingas gå på en teaterföreställning med två helnakna tyska män som får stående ovationer, istället för en diskussion om att båda grenarna av kulturen behövs lika mycket. Även om det sistnämnda finns också, mest i filmens slutscener, är det inte tillräckligt övergripande i hela historien för att funka övertygande som filmens slutliga ståndpunkt.

   Kärlek Deluxe hade varit en lyckad romcom - årets svenska romantiska komedi - om den inte försökt att vara något mer. Något den inte klarar av. Den är sammanfattningsvis ändå helt okej. Förvänta er inget speciellt och sitt gärna kvar för att höra Martin Stenmarck sjunga eftertextlåten. Ni trodde väl ändå inte att han bara skådespelade?

 

 

Betyg: 3/5.