Efter att de hjälp agent Hobbs (Dwayne "The Rock" Johnson) att bekämpa skurken Owen Shaw (Luke Evans) och fått full benådning trodde Dom (Vin Diesel) och hans team att det var dags att slå sig ner och leva normala liv. Då kliver en ny aktör in på scenen. Det är Owens storebror Deckard Shaw (Jason Statham) som är ute efter hämnd. Teamet finner sig snart jagade och inser att det enda sättet att ha en chans att fånga Deckard är att hjälpa en hemlig statlig organisation att lokalisera ett nytt datavapen - kallat Gods Eye som kan hacka alla tekniska apparater världen över samtidigt och lokalisera vem som helst - och samtidigt hindra terroristen Jakande (Djimon Hounsou) från att lägga vantarna på det.

Okej, låt oss börja med ta en liten tripp down the memory lane [SPOILER ALERT]. Allt började för närmare 15 år sedan 2001 med en Point Break i Street Race-miljö - The Fast and the Furious - där Paul Walkers polis Brian O'Conner infiltrerade Vin Diesels Dominic "Dom" Torettos gäng av street race-förare för att försöka ta reda på om de ligger bakom en serie kapningar av lastbilar lastade med DVD-spelare. Brian byter av olika anledningar - bland annat kärleken till Doms syster Mia (Jordana Brewster) - sida och låter Dominic och hans vänner löpa vilket resulterar i att han själv blir efterlyst. I 2Fast 2Furious slår sig Brian ihop med sin gamla barndomsvän Roman (Tyrese Gibson) och efter en uppgörelse om att få benådning och ett clean slate går de under cover för att sätta dit en knarksmugglare.
Efter andra filmen hade F&F-serien tappat i biobesökare och man planerade istället att fortsätta göra helt fristående filmer med gemensamt tema bilar och street race. Detta resulterade i The Fast and the Furious: Tokyo Drift - av många ansedd som den sämsta i serien - som handlar om den 24-åriga 17-åringen Sean (Lucas Black) som för att undvika ungdomsanstalt för olaga street race flyttar till sin pappa i Tokyo. Där dras han snabbt in i Tokyos undre värld i vilken man tävlar i körstilen drifting. Efter att ha hamnat på fel fot med Tokyos maffia måste Sean lära sig att bemästra drifting för en avgörande kraftmätning på gatorna. I filmens slutscen kommer Dom och utmanar Sean i drifting och säger sig känna Seans mentor Han (Sung Kang) som dött tidigare i filmen. Efter detta blev fansen som galna och ville veta hur allt detta hängde ihop. Så började en rad med interquels: Fast & Furious, Fast Five och Furious 6 som återvände till Dom och Brians team och berättade vad som hände mellan 2Fast 2Furious och The Fast and the Furious: Tokyo Drift.
I fjärde filmen har Brian börjat arbeta för FBI och går återigen under cover för att bryta sönder en knarkkartell. Dom går även under cover i syfte att finna och hämnas på den som ligger bakom hans tjej Lettys (Michelle Rodriguez) död. I Fast Five sätter Dom och Brian ihop ett team för att genomföra en sista stöt mot Rios största knarkkung. Teamet består av Han, Roman, Tej (Ludacris), Gisele (Gal Gadot), Mia samt Leo (Teo Calderon) och Santos (Don Omar). Teamet är även jagade av den federala agenten Hobbs. Stöten resulterar i 10-11 miljoner var åt teammedlemmarna och de ger sig återigen ut på vägarna undan lagens långa arm. I Furious 6 söker Hobbs upp Dom och erbjuder han och hans team full benådning mot att de hjälper honom ta fast en storskurk vid namn Owen Shaw som är ute efter ett dataprogram som kan slå ut ett helt lands militära tekniska utrustning. I Owens team finns Letty som visar sig inte vara död men som har tappat minnet. Teamet ställer upp för möjligheten att göra sin familj hel igen. De lyckas slå ut Owen Shaw och kan återvända hem. I slutet av Furious 6 lade man sedan in en after creditsscen där det visar sig att Hans död i The Fast and the Furious: Tokyo Drift inte var någon trafikolycka utan en planerad attack utförd av Owen Shaws storebror och ett telefonsamtal till Dom som hintar att detta bara är början.

Så är vi då framme vid Furious Seven. Serien har gått från Point Break i Street Race-miljö till att bli vad som närmast kan beskrivas som en B-filmskorsning av Mission: Impossible och Bond! Filmen inleds med hur Deckard Shaw besöker sin bror på ett sjukhus och lovar att han ska utkräva hämnd. När Deckard lämnar sjukhuset ser vi hur han på vägen in ensam lyckats demolera hela byggnaden. Detta sätter tonen för vad vi ska få komma att se. Deckard fortsätter sedan vidare till Hobbs kontor för att hämta information om Dom och hans team vilket resulterar i en fistfight mellan Jason "The Stat" Statham och Dwayne "The Rock" Johnson som otroligt nog slutar med att den senares karaktär hamnar på sjukhus. Inom de nästkommande 20 minuterna ser vi hur den lugna familjeidyllen som Brian och Mia byggt upp med sin son Jack omkullkastas när en bomb detonerar och förvandlar deras hus till aska. Vi får även innan dess se hur Letty kämpar med frustrationen över att inte minnas något av hennes och Doms tidigare liv tillsammans. Efter att teamet inser att de jagas och av vem får man snabbt en utökad nyinspelning av slutscenen från The Fast and the Furious: Tokyo Drift hastigt och krystat avklarad innan det är dags för all action att börja.
Teamet blir ganska snart kontaktade av en man som kallar sig Mr. Nobody (Kurt Russell) och arbetar för någon form av militär statlig myndighet. Han ber teamet om hjälp att frita en datahacker som programmerat ett spionprogram som kan hacka sig in i alla elektroniska apparater över hela världen samtidigt och på så sätt lokalisera vem som helst. Mr. Nobody vill förhindra spionprogrammet - som går under namnet Gods Eye - att hamna i orätta händer och i gengäld erbjuder han Dom och hans team full tillgång till programmet för att spåra Deckard Shaw. Likt Mission: Impossible och Bond har Fast & Furious-franchisen på på senare år blivit allt mer förknippade med galna stunts och att ta fysikens lagar och slänga dem ihopknycklade ut genom fönstret. Furious Seven är inget undantag. Här hoppar teamet fallskärm med bilar - ja ni läste rätt - i Azerbajdzjan och kör en bil mellan de högsta våningarna på tre av de högsta byggnadena i Abu Dhabi. Som ni hör tar man sig från de ena heta location till ett annat innan man avslutar med en galen slutstrid på the streets they know the best - Los Angeles - i vad som närmast kan förklaras som vehicle warfare. Det är testosteronpumpat, macho och med ett manus som bygger helt på coola one-liners men det funkar rakt igenom! Visst, här finns plot holes och småsaker man kan irritera sig på men inget som förstör helhetsintrycket. Man bara spänner fast bältet och åker med på färden!

Furious Seven känns i mångt och mycket som en sentimental avskedshälsning. Det refereras med glimten i ögat mycket till de gamla filmerna och den mest sprida taglinen för filmen är "One Last Ride". Här finns en bakomliggande orsak. Halvvägs genom produktionen drabbades man av stor sorg då en av filmens stjärnor och drivande krafter - Paul Walker - tragiskt omkom i en bilolycka. Inspelningen av filmen lades på is för att ge filmcrewn tid att sörja men även för att komma fram till vad man skulle göra. Man bestämde sig för att färdigställa filmen, skriva om slutet och de få scener som Paul hade kvar att spela in gjordes av hans båda bröder vars ansikten CGI-animerades att likna Paul. Filmens slutscen är en homage till Paul i vilken Dom och Brian kör längst en väg till tonerna av musik och en voiceover med Doms röst som talar till Brian men man förstår att det är egentligen Diesels ord till Walker. Scenen slutar med att vägen delas i ett V och bilarna skiljs åt och Brians bil kör in i solnedgången. Jag skulle säga att filmen - hur bisarrt det än kan låta - tjänar på Pauls död. "What the world won't anticipate is how emotionally powerful the movie is" har Vin Diesel sagt inför premiären av filmen och det ligger mycket i det. Temat om lojalitet och familj som genomsyrat hela filmserien sedan starten blev i Furious Seven närvarande på en helt nivå. Man riktigt slogs av styrkan i det vilket antagligen beror just på Paul Walkers död och hur det påverkat inspelningen.
Något annat som jag tror bidragit till seriens framgång och varför den skiljer ut sig från andra B-actionfilmer är att den faktiskt har ett rikt galleri av olika kvinnliga karaktärer. Vi har självklart en av seriens grundpelare; lättklädda unga tjejer i mängder som troligtvis bidragit till att vid första anblicken ge folk fel intryck av filmernas kvinnosyn. Man har nämligen också en lång rad starka, framträdande kvinnoroller - Letty, Gisele, Elena, Riley och självklart Mia - som inte bara finns där för att behaga mannens öga utan är självständiga och kan klara sig själva. I Furious 6 gav oss Michelle Rodriguez och Gina Carano en av seriens bästa fightingscener och i Furious Seven är Michelle Rodriguez åter framme och visar vart skåpet ska stå - denna gång mot MMA-stjärnan Ronda Rousey. Senaste tillskottet till kvinnosidan i Furious Seven är Nathalie Emmanuel, känd från Game of Thrones, som spelar datahackern Ramsey och som passar perfekt in i Fast Family. Mitt i all omklädningsrumstinkande pojkanda finns det även den kvinnliga blicken och det gör mycket.
Frågan man slutligen kan ställa sig är: behövdes Furious Seven? Egentligen inte. Jag anser personligen att Furious 6 utan after credit-scenen skulle varit det perfekta slutet på serien men när man nu valde att fortsätta tycker jag att det faktiskt blev riktigt bra. Det fanns fortfarande bitar av karaktärernas storys som var möjligt att utveckla och actionscenerna levererar på topp och visar varför Fast & Furious-serien är kung av B-filmsaction! Kan till sist sända en eloge till vår tids skräckmästare James Wan som sadlat om och med bravur tagit över den tunga regissörmanteln från Justin Lin som regisserat film 3-6. Frågan är bara hur serien kommer utvecklas i film 8-10? Ja, det finns sådana planer. Jag hoppas bara att Dom och hans teams del i franchisen är över. Låt dem avsluta med flaggan i topp!
Betyg: 3/5.