Jocke

American Sniper - Clint Eastwood är något otydlig om vad han vill säga.

Chris Kyle (Bradley Cooper) aka Shaitan Al-Ramad [=The Devil of Ramadi] aka The Legend var med sina över 160 dödliga träffar USA:s bästa - och dödligaste - krypskytt. Här får vi berättelsen om hans tid i armén och vad som formade honom till den han var.

 

 

 

Clint Eastwood tar sig an den sanna historien om USA:s dödligaste krypskytt. Chris Kyle, född 1974, tjänstgjorde som SEAL-soldat i armén mellan 1999-2009. Efter 9/11-attacken mot World Trade Center åkte han fyra vändor till Irak som krypskytt och dödade där minst 160 personer och blev därmed USA:s bästa krypskytt någonsin. Han är också den enda krypskytt som haft en bekräftad dödlig träff på en mils avstånd. Filmen kastar oss direkt in i händelsernas centrum på vad som senare visar sig vara Chris första uppdrag. Från ett hustak övervakar Chris en grupp soldater som genomsöker en rad hus. Lite längre fram på gatan kommer en kvinna ut från ett hus tillsammans med en ung pojke. Chris ser hur kvinnan lämnar över en Molotolv cocktail till pojken som börjar gå mot soldaterna. Chris måste ensam ta ett beslut. Det blir ett val mellan pest eller kolera och ett val som ska komma att forma Chris för lång tid framöver. Vi får se hur Chris överväger alternativen och hur hans finger tvekar vid avtryckaren. Vi kastas sedan tillbaka flera år i tiden och får i rask takt se hur Chris och hans bror växer upp med en pappa som lär dem att det finns tre typer av människor: får (goda mesar), vargar (onda) och fårhundar (modiga goda). Han lär sina söner att bli fårahedar som försvarar sin familj från vargarna med det effektivaste medlet - våld. Vi får också, även det hastigt, se hur Chris i vuxen ålder som misslyckad cowboy och med en otrogen flickvän som gjort slut bestämmer sig för att gå med i armén för att finna sig själv, eller något i den stilen. Det är under tiden som han genomgår den hårda, nästintill inhumana, träningen till SEAL-soldat som han träffar vad som ska komma att bli hans stora kärlek - Taya (Sienna Miller). Vi får se deras första dejt och deras första sex, för det är tydligen viktigt att få med, innan det är dags för bröllop. Däremellan har 9/11 inträffat och Chris får besked om att han blivit kommenderad utlandstjänst i Irak i kriget mot terrorismen. Så är vi, efter 20-30 minuter in i filmen, tillbaka där vi började. Vid Chris kval. Ni kanske kan utläsa i min summering att jag inte direkt var jättefångad av inledningen. Jag gillade idén och upplägget men allt var för hafsigt och krafsigt utfört och målar lite väl på näsan med sin strävan efter sympati för varför Chris väljer att trycka på avtryckaren och döda den unga pojken. Och sedan kvinnan. De utgörde ett hot mot hans kollegor. Hans land. Hans familj. Med den moraliska kompassen blir Chris Kyle snabbt en levande legend i armén som avrättar terrorister utan att blinka.

 

Det är dock inte helt smärtfritt. Chris påverkas emotionellt av sitt jobb men i armékulturen kan man inte visa sig svag.  Där måste man vara stark. Modig. En fårhund. Chris trycker därför undan alla känslor och tvivel djupt innom sig och täcker över det med ett mantra om att det han gör det gör han för att det är rätt. Han gör det för att skydda sina kamrater, sitt land och sin familj. Hemma i staterna väntar Taya hennes och Chris första av två barn och hon längtar tills Chris skall komma hem. När han väl kommer hem är det ganska klart att även om Chris lämnat kriget så har kriget inte lämnat Chris. Han är rastlös och känner sig inte till någon nytta hemna. Hans tankar går hela tiden till sina kamrater i Irak och längtar mest tills han får återvända. Fyra gånger åker Chris till Irak och för varje gång sjunker han djupare och djupare in sig själv. På ytan finns till sist bara soldaten Kyle kvar. Kryppskytten. The Legend. Bradley Cooper, som spenderade fyra timmar per dag i gymmet under två månader för att fysiskt efterlikna sin karaktär, gestaltar detta ruskigt bra. Det är mycket tack vare honom, och Sienna Miller som Kyles fru Taya, som man efter lite mer än en timme kommer in och engagerar sig i filmen.

 

 "I need you... to be human again. I need you here."

 

American Sniper är en väldigt svårdefinierad film. Man blir aldrig riktigt klok på om den är USA-moraliskt patriotisk eller kritisk till armén och mot hur kriget mot terrorismen förs. Den skildrar i alla fall kriget osminkat. Den visar misären i sönderbombade städer och hur folket där slits mellan rädslan för Al-Qaida och de amerikanska soldaterna. I en av filmens starkare scener ser vi hur en pappa tvingas bevittna hur hans som blir torterad med en borrmaskin för att pappan pratat med amerikanska soldater. Den som håller i borrmaskinen är den beryktade terroristen "The Butcher" (Mido Hamada) som tillsammans med Chris Kyle jämlike - den syrianska OS-medaljören i prickskytte - Mustafa (Sammy Sheik) som arbetar för Al-Qaida är Chris och hans kamraters mål. Och med mål betyder det att de ska elimineras. Något som inte bara är ett uppdrag utan snart blir en personlig vendetta gödd av att Mustafa avrättar flera av gruppens medlemmar i bakhåll. Det hela utveckar sig till en katt-och-råtta-lek som tyvärr aldrig riktigt blir spännande.

   American Sniper tar fasta på den miljö och kultur i armén som bygger upp ett starkt vi och dom-tänkande med en gammaltestamentlig syn på rättvisa - öga för öga, tand för tand. Det finns många tillfällen när man egentligen borde skickat hem soldaterna och gett dem hjälp att smälta sina upplevelser men istället låter man dem med en klapp på axeln och ett "are you okay?" fortsätta. Just synen på hemvändande krigsveteraner som hjältar är också något som på sätt och vis problematiseras. Chris Kyle tampas med inre demoner men inte för de liv han tagit utan de liv han inte kunnat rädda. Han är den dödligaste krypskytten i USA:s historia med över 160 tagna liv på sitt samvete men plågas av tanken på att han kunde dödat fler. Man kan lämna kriget men kriget lämnar aldrig dig. Det enda du kan göra är att hitta ett sätt att leva med det. Efter att Chris Kyle 2009  blev beordrad ur armén med goda vitsord börjar han arbeta på ett center för krigsveteraner med att hjälpa dem anpassa sig till ett liv utan krig. Han hjälper sig själv genom att hjälpa andra. Chris Kyle blev mördad i februari 2013 och filmen avslutas med autentiska bilder och filmsekvenser från Chris Kyles begravningståg och begravning till tonerna av en ensam trumpet spelandes "The Star-Spangled Banner".

 

American Sniper är som jag sa en svårdefinierbar film. Man är något osäker på vad Clint Eastwood vill säga. Det är tydligt att han vill hedra Chris Kyles minne men det står relativt oklart om han med filmen vill talar för eller emot den bild av armén han visar upp. Resultatet är tvetydigt och kommer antagligen uppskattas av både patriotdrypande krigskramare med förvriden moralkompass men kan antagligen också finna mark hos dem som är av den raka motsatsen. Själv är jag mest konfunderad när jag lämnar biosalongen. American Sniper är en mastig och något svår film att ta till sig. Den är stundtals väldigt hafsig och med ett skralt karaktärsgalleri utöver huvudpersonen och dennes fru men har också många starka scener och tydligen är den bland de bästa based-on-a-true-story-filmerna när det kommer till att vara true to the story. Jag ger den ändå en stark trea för de starka krigsscenerna och Bradley Coopers gestaltning av Chris Kyle som är väl värd sin Oscarsnominering.

 

Betyg: 3/5.