3 September 2017 - 12:39
Lightning McQueen (Owen Wilson) är på toppen av sin karrär men från toppen finns det bara en väg - ner. När en ny generation högteknologiska racers gör entré i The Piston Cup väljer fler och fler av veteranerna att lägga av. Men inte McQueen. Han bestämmer själv när det är dags att lägga av och med hjälp av sin nya stallchef Sterling (Nathan Fillion) och dess tränare Cruz Ramirez (Cristela Alonzo) ger han allt för att komma i form för att slå den nya ettan Jackson Storm (Armie Hammer), men är det kanske dags att inse att han inte längre är den racer han en gång var?

Cars 3. Jag vet, det var väl ingen mer än barnen som blev peppade när det utannonserades att Pixars leksakssäljarfranchise skulle få ännu en film - speciellt som de fastnat i uppföljarträsket med förra årets Finding Dory och kommande The Incredibles 2 (2018) och Toy Story 4 (2019). Men sedan kom teasern. En grå nedtonad teaser som visar bilar som kör på en racerbana och hur Lightning McQueen är med om en rejäl crash med taglinen From this moment, everything will change. Barnens föräldrar blev nervösa över att låta sina barn se filmen men vi andra vuxna utan barn blev istället intresserade. Skulle vi få se något nytt? Något mer allvarligare? Svaret är både ja och nej. Cars 3 är egentligen inget nytt. Den är i grunden Cars från The Kings perspektiv men den är allvarligare än spionkomedin Cars 2. Cars 3 bryter ingen ny mark, den söker sig istället tillbaka till seriens rötter.
När vi kommer in i filmen är Lightning McQueen på toppen av sin karriär tillsammans med de andra veteranerna från första filmen. De blir dock ganska snart bokstavligen omkörda av en ny generation högteknologiska racers - där den kaxiga Jackson Storm är den främsta av dem. I princip alla de andra veteranerna väljer att sluta eller bli sparkade av sina stallchefer och utbytta mot nya, yngre bilar. Lightning McQueen fortsätter dock kämpa men med allt sämre och sämre resultat på banan och efter en rejäl krasch ser han sig tvungen att dra sig tillbaka. Han åker hem till Radiator Springs och deppar ner sig i sin framlidne mentor Doc Hudsons journalfilmer från dennes tid som racerkung. När nästa racingsäsong närmare sig övertalar dock Sally (Bonnie Hurt) honom att försöka en gång till. Hans gamla sponsorer på Rust-eze har sålt sitt företag till en stallchef - Sterling - som kan erbjuda McQueen ett träningscenter med den nya högteknologiska träningsutrustningen som de nya racerbilarna använder. På träningscentret arbetar tränaren Cruz som tar sig an McQueen som ganska snart tvingas inse att han inte längre är den racer han en gång var. Efter ett misslyckat försök att träna i den nya virtuella träningssimulatorn kallar Sterling in McQueen till sitt kontor och försöker få honom att inse att han är "slut" som racer och lägger fram ett sortiment med McQueens egna varumärke som är redo att lanseras. McQueen vill dock inte lägga av och kommer överrens med Sterling om att han ska få en sista chans - om han inte lyckas komma i form och vinna Florida 500 lovar han att lägga däcken på hyllan - om han vinner bestämmer han själv när det är dags att lägga av. McQueen får lägga upp sin egen träning men bara på vilkoret att tränaren Cruz övervakar honom. Tillsammans med Cruz och sin långtradare Mack (John Ratzenberger) ger sig McQueen ut för att finna den bil som en gång lärde upp Doc Hudson - Smokey (Chris Cooper).

"You'll never be the racer you once were. You can't turn back the clock, kid,
but you can wind it up again."
Cars 3 är en road movie men inte av det traditionella slaget som kanske filmens namn och karaktärer antyder. Det handlar mer om en mental road trip. Om att inse att man börjar bli gammal men också att det nödvändigtvis inte måste betyda att man måste lägga av med att göra vad man älskar - man måste kanske bara hitta nya sätt att kunna göra det på. Filmen fokuserar mycket på Lightning McQueens relation och saknad till Doc Hudson. Röstskådespelaren till Doc Hudson - Paul Newman - är likt sin karaktär framliden vilket ger en extra dimension, speciellt som Pixar grävt i arkivlådorna och lyckats hitta inspelningar med Newman från bortklippta scener eller helt enkelt "mellansnack" som passar karaktären och på sätt kunnat skapa helt nya flashbacks. Seriens komiska kanon - och barnens stora favorit - bärgaren Mater (Larry the Cable Guy) lyser stora delar med sin frånvaro vilket per automatik gör den här filmen till den allvarligaste hittills i serien.
Jag skulle vilja säg att Cars 3 egentligen är den bästa filmen i serien hittills men samtidigt lider den lite av att vara just nummer 3. För även om det är bra så kan det inte hjälpas att den har en stark känsla av been there - done that över sig och den är bitvis ganska så förutsägbar. Den bidrar som sagt inte med något direkt nytt men den söker sig tillbaka till filmseriens rötter och lyckas förädla dem. Den är dock väldigt beroende av framförallt den första filmen men hade man bara lyckats få in liiite mer Mater hade faktiskt Cars 3 kunnat vara en riktig fullpott. Betyget landar på en svag 4:a. Jag väntar dock fortfarande på prequeln som berättar historien om vad som hände med alla människor - Cars 4: Rise of the Machines.
Betyg: 4/5.
Lou - Charmig i sin enkelhet.
Som traditionen bjuder när det gäller Pixar - och som Disney tagit över på senare år med sina klassiker - hade förstås Cars 3 en kortfilm före sig. Den här gången hette den Lou och jag vill egentligen inte gå in så mycket på handlingen faktiskt men som bilden nedan indikerar handlar den om lost & found-lådan på en skola och en liten pojkes relation till den kan man säga. Lou är charmig i sin enkelhet och rymmer mycket djup på kort tid vilket man roddar väldigt snyggt. En av Pixars bästa kortfilmer.

Betyg: 4/5.