Jocke

Halvdan Viking - Bra men något segt barnäventyr.
Delade av en forsande älv med en brusten bro mellan dem har Öst- och Västbyn legat i vilande fejd i flera år allt sedan den store vikingahövdingen som tidigare regerade över båda byarna dog och hans båda söner Ragnar (Torkel Petersson) och Alarik (Joel Spira) anklagade varandra för att ha stulit hans mäktiga stridsyxa som försvunnit. I Östbyn - som styrs av hövding Ragnar - bor den halta pojken Halvdan (Vilgot Hedtjärn) hos Smeden Björn (Peter Haber) sedan hans mamma "hostat så mycket om natten att hon somnade och aldrig vaknade igen" och hans far gav sig ut på havet för åtta år sedan. En dag träffar Halvdan på flickan Meia (Ellinea Siambalis) i skogen. Meia är hövdingadotter till hövding Alarik i Västbyn. Detta blir början på en omöjlig vänskap och en rad händelser som gör att fejden mellan de båda byarna riskerar att flamma upp till fullskaligt krig...
 
 
 
 
 
Halvdan Viking är en barnbokserie skriven av Martin Widmark (och Mats Vänehem) som även ligger bakom LasseMajas Detektivbyrå. Precis som den senare har det nu blivit dags för Halvdan Viking att inta biosalongen. Filmen Halvdan Viking är som det på filmspråk heter "fritt baserad" på böckerna vilket på vanlig svenska betyder att man har tagit karaktärerna och relationerna dem emellan och sedan hittat på resten själv. Eller ja, det kan förstås finnas inslag från böckerna men det vet jag inget närmare om eftersom jag ej läst dem. Men jag försöker att med jämna mellanrum keep up med vad vår framtid - dvs barnen - konsumerar på biograferna så jag tog en eftermiddag till att på den lokala biografen titta på Halvdan Viking.
 
Halvdan Viking är Ronja Rövardotter på vikingatiden skulle man kunna säga. Det är i alla fall samma odödliga Romeo och Julia-inspirerade berättelse. Halvdan bor i Östbyn som ligger i långårig fejd med Västbyn där hövdingadottern Meia bor. Halvdan och Meia träffas en dag i skogen efter att Meia räddat livet på Halvdan (inte genom att dra upp honom ur helveteskapet utan att dra upp honom i älven). Vi får inledningsvis veta genom Peter Haber och Claes Månssons karaktärer Smeden Björn och uppfinnaren Espen - som spelar upp en dockteater för några barn - att anledningen till att Östbyn och Västbyn ligger i fejd är att de båda byarnas hövdingar anklagar den andre för att ha stulit deras fars stridsyxa efter dennes död. Tidigare var Östbyn och Västbyn en enda stor by, delad på mitten av en forsande älv med en bro emellan. Bron är nu rasad och det är förenat med dödsstraff att krosa älven. Byarna delade tidigare lika på allt men nu har Östbyn stor matbrist medan Västbyn har mat i överflöd. Östbyn har dock allt salt vilket gör att Västbyn inte kan bevara sin mat under någon längre tid. Men ingen av de båda sidorna vill ge sig. Västbyn har även bjudit in en munk (Frederik Nilsson) för att kristna byn. Halvdan och Meia bestämmer sig för att ta saken i egna händer och börjar att smuggla mat från Öst till Väst. När det uppdagas att maten försvunnit blossar fejden mellan de båda byarna upp igen - underblåsta i Västbyn av munken som ser en chans att skapa ett enda stort kristet rike - och Halvdan och Meia kämpar mot tiden för att ställa allt till rätta.
 
 
 
"Ingen sviker den andra vad som än händer."
 
 
 
Halvdan Viking är en helt okej barnfilm. Regissören Gustav Åkerblom - som här gör sin andra långfilm - har varit i kontakt med arkeologer och historiker för att säkerhetsställa att autenticiteten i miljön är så intakt som möjligt samtidigt som han bygger upp en sagovärldsaura som tillåter utsvävningar som t.ex. att hövding Ragnars fru Frida (Ellen Jelinek) inför att de ska dela på sysslorna i vardagen och leva "isär" och ansvara för barnen varannan vecka. Här finns också de obligatoriska "framtidsrefererande" skämten som när Claes Månssons uppfinnare Espen suckar över att det är svårt att vara uppfinnare i en tid då allt redan är uppfunnet. Claes Månsson är en av alla skådespelare som gör ett bra jobb och utöver de båda självklara huvudrollsinnehavarna Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis kan nämnas Joel Spira som hövding Alarik och Peter Haber som 38(!) Beck-filmer till trots inte fastnat i den karaktären utan kan bygga något nytt och övertygande som inte känns om "Beck i skägg".
   Filmen lider dock lite av att den känns väldigt lång. strax över 90 minuter känns som över 180. Historien haltar fram likt sin titelperson och innehåller egentligen inte så mycket ingredienser. Vi har fejden kring den mytomspunna yxan, Halvdan och Meias matsamlande som av oklar anledning i barnens huvuden är tänkt att förena byarna och vi har munken som försöker kristna Västbyn och Meias ovilja att anpassa sig till sitt nya liv som kristen prinsessa istället för dotter till en vikingahövding. Alltsammans är intressant men det händer ändå inte så mycket. Filmen står länge och stampar utan att komma någon direkt vart. Stället den står och stampar på är förvisso påkostat och välgjort men det hjälper inte hela vägen. Om man ska följa i tidigare recensenters ordvitsfotspår så kan man sammanfatta det hela med att filmen om Halvdan Viking är just lite halvdan. Vackra miljöer, genuint skådespel men med en berättelse som gjorts förr och där inte mycket nytt framförs.
 
 
 
 
Betyg: 3/5.