Jocke

Lyrro - Ut & invandrarna - Ojämn sketchfilm.
En sketchfilm på temat kring ut- och invandring och sökandet efter det perfekta landet.
 
 
 
 
 
Humorkollektivet Lorry med Peter Dalle i spetsen gjorde under första halvan av 90-talet en tv-serie med samma namn som var uppbyggd i sketchform. 1994 gjordes filmen Yrrol - en kolossalt genomtänkt film som var en film uppbyggd på sketcher likt tv-serien. Nu är det dags igen. Peter Dalle har samlat delar av Lorry-gänget och tillsammans med några av dagens mest lysande stjärnor på humorhimmeln har han satt ihop sketchfilmen Lyrro - Ut & invandrarna.
    Lorry var på sin tid känt för sin vassa, stötande och politiskt inkorrekta humor och Peter Dalle är en av många gamla fosiler som på senare tid muttrat om att man "inte får skämta om vad som helst längre". Jag var därför lite orolig när jag hörde om att han skulle göra en sketchfilm. Det var ett tag sedan jag såg Lorry och Yrrol - en kolossalt genomtänkt film men vad jag vill minnas tyckte jag om vad jag då såg. Dock har inte all humor och skämt från förr åldrats väl och med rätta. Man kan inte skämta om allt på samma sätt som man gjorde förr. Däremot är jag ska sägas humorliberal och anser att man kan skämta om allt, men det måste göras på rätt sätt. När jag såg trailern för Lyrro - Ut & invandrarna såg det dock lovande ut så jag beslöt mig för att ge det en chans.
 
Lyrro - Ut & invandrarna är som sagt en humorfilm i sketchform och vi följer några återkommande karaktärer genom hela filmen med små instick av enskilda sketchsituationer. De olika sketcherna överlappar varandra men har ingen egentlig koppling. Alla är dock på temat kring ut- och invandring och människans ständiga sökan efter det perfekta landet och livet. Vi börjar redan vid Big Bang och arbetar oss sedan via olika urmänniskor i tidens början fram till nutid. Här får vi följa ett äldre par (Claes Månsson och Suzanne Reuter) som åker på utlandssemester och gör allt för att hålla sig fitt. På samma semester åker även en ung kvinna (Nour El Refai) som åker tillsammans med sin äldre man (Henrik Dorsin) som sovit i åtta år samt sin väninna (Sanna Sundqvist). Sist ut bland de återkommande semesterfirarna har vi Jerry (Johan Ulveson) som tränger sig före i kön på flygplatsen och är omständig mot personalen på hotellet. På en helt annan resa är det unga paret Josef (Björn Gustafsson) och Maria (Nour El Refai) som tillsammans med sin packåsna flyr över land och hav för att nå det förlovade landet Södertäljde som de läst så gott om på Avpixlat. I Södertälje kommunhus sitter även kommunstyrelsens ordförande (Henrik Dorsin) för Liberalerna tillsammans med sin kvinnliga assistent (Sanna Sundqvist) och försöker få representanter från Svenska kyrkan (Claes Månsson), Judiska församlingen (Björn Gustafsson), muslimska församlingen (Johan Ulveson) och astma- och allergiförbundet (Susanne Reuter) att komma överrens kring ett bygge av en moské i staden. Slutligen har vi bland de återkommande karaktärerna det lilla partiet Kamraterna (Peter Dalle, Henrik Dorsin och Björn Gustafsson) som sitter i en lägenhet och försöker fundera ut bästa sättet att komma till bukt med alla dessa "chokladbollar" som tar sig in i Sverige illegalt och sedan förklär sig till basketlag. De kommer fram till att man ska låta bygga sin mur mellan Sverige och Finland. Utöver ovan nämnda återkommande karaktärer har vi som sagt en rad fristående småsketcher på samma övergripande tema.
  Låt oss börja med att säga att humor inte är lätt. Det är bland en av de svåraste konstformerna. Som vi konstaterade inledningsvis så åldras inte alla humor bra heller. Lyrro - Ut & invandrarna träffar lika många gånger rätt som den träffar fel. Ibland känner man att sketchformen man valt är något daterad kring just när Lorry was da thing. Det är nostalgiskt att se tillbaka på tv-serien och den tidigare filmen men i en nyproduktion känns det mest dammigt. Här finns också tyvärr några gånger tendenser till Man får inte skämta om vad man vill i det här landet längre-muttrande skämt som siktar mot att vara politiskt inkorrekta men faller på att dem inte är mer genomtänkta än så och landar på nivån hos en genomsnittlig Samhällsnytts-läsare som sitter i tre dagar gamla kallsonger i sin källaren hemma hos sin mamma och beskyller feministerna och invandrarna för att han inte kan få någon brud.
 
 
 
 
 
 
Men Lyrro - Ut & invandrarna träffar som sagt många gånger rätt också. Jag gillar speciellt storyn med Josef och Maria, även om även detta grepp känns något mossigt, det äldre paret, kvinnan med den sovande mannen och partiet Kamraterna. Den första sketchen med kommunhusmötet innehåller några bra bitar men tyvärr mest plumpa politiskt inkorrekta skämt men andra gången kommunhusgänget dyker upp är en av filmens starkaste sketcher. Jag gillar också sketchen med två män som står i en bar och försöker ragga tjejer genom att högt och prata om hur bra feminister dem är och de olika bakslagen de möter när de väl får napp. En av Peter Dalles kanske mest kända Lorry-karaktärer - den glade uppfinnaren från Sundbyberg som ständigt besöker Pantverket för att söka patent för diverse uppfinningar - gör comeback i en serie sketcher som till en början är kul men som sedan dras lite för långt och med misslyckade försök till att bli gråa och allvarliga. Filmens stora behållning är dock - utöver nytillkomingarna Björn Gustafsson, Henrik Dorsin och Nour El Refai - Suzanne Reuter som är fullkomligt lysande i alla sina roller! Det är absolut inget fel på komikerna i filmen - Claes Månson och Johan Ulveson har som ni vet en otrolig komisk tajming - det är materialet de fått att arbeta med.
 
Lyrro - Ut & invandrarna var inte så illa som jag trodde den skulle vara men inte heller så bra som jag ändå hoppades att den kunde ha varit. Jag skrattade flera gånger men många gånger satt jag även och suckade för mig själv medans den övriga publiken - bestående av tanter och gubbar gamla nog att vara kusiner med homo erectus - tjöt av skratt så kanske är det en generationsfråga. Eller så har jag inte lika enkel humor som "vanliga svenssons". Eller så är det helt enkelt så att humor är en av de svåraste konstformerna. Det funkar inte alltid på alla helt enkelt.
 
 
 
 
 
Betyg: 2/5.