Jocke

X&Y - Anna Odell deluxe!
Mikael Persbrandt ska tillsammans med Vera Vitali, Shanti Roney, Trine Dyrholm, Thure Lindhardt, Sofie Gråbøl, Jens Albinus hjälpa Anna Odell i brainstormingprocessen av skapandet av manuet till hennes nästa film. Filmen är tänkt att leka med verklighet och fiktion. Anna och Mikael är huvudpersonerna och Vera, Sofie och Jens gestaltar personlighetsdrag hos Anna medan Shanti, Trine och Thure gestaltar personlighetsdrag hos Mikael. Inlåsta i en filmstudio i Trollhättan blir situationen allt mer utspårad och spänd när Anna uttrycker en önskan om att ha sex med Persbrandt framför kameran.
 
 
 
 
 
Anna Odell gjorde sig ett namn 2009 med sitt examensarbete på Konstfack Okänd, kvinna 2009–349701 som syftade till att återskapa Odells egna psykiska insjuknande 1995. En av filmens scener bestod i att Anna iscensatte en psykos vilket ledde till att polis tillkallades och hon skrevs in på psyk på S:t Görans sjukhus. Händelsen resulterade senare i att Anna Odell dömdes till dagsböter för falsk larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande. 2013 var hon tillbaka med den tokhyllade och flerfaldigt prisbelönade dokumentär/spelfilmen Återträffen i vilken Anna Odell iscensätter hur återträffen med hennes gamla grundskoleklass hade kunnat se ut om hon inte som enda person inte blivit bjuden. Filmen gestaltar sedan hur Anna visar upp iscensättningen för sina gamla klasskamrater och plågoandar och konfronterar dem. Och nu är hon alltså tillbaka igen med konstfilmen X&Y.
 
X&Y handlar om att Anna Odell vill ha sex med Mikael Persbrandt. Eller ja, den handlar om mer än så men det är lite svårt att förklara. X&Y är verkligen Anna Odell deluxe. Premissen ser ut ungefär något sånt här: Anna Odell och Mikael Persbrandt ska spela huvudrollerna i en film som ska leka med begreppen verklighet och fiktion och utforska vad det betyder att vara människa. För att brainstorma fram manuset har Anna Odell byggt upp en rad olika rum i en i övrigt tom filmstudio i Trollhättan. Dit bjuder hon i olika perioder in Mikael Persbrandt men även sex av nordens främsta skådespelare som ska bo och leva ihop 24-7 i karaktär i filmstudion. Karaktärerna dem ska gestalta är personlighetsdrag hos Anna själv och hos Mikael Persbrandt som dem båda valt ut som utmärkande delar av dem som personer. Eftersom jag har haft fullt upp den senaste tiden är det nu några dagar sedan jag såg X&Y så med reservation för att jag eventuellt minns fel så gestaltar Vera Vitali Annas utmanande och provocerande sida, Jens Albinus hennes rädsla och Sofie Gråbøl hennes analyserande och logiska sida. På Persbrandts planhalva gestaltar Trine Dyholms hans drivande, kreativa sida, Thure Lindhardt hans destruktiva sida och slutligen Shanti Roney hans dramatiska, teatrala ådra. De totalt åtta aktörerna ska alltså bo och leva ihop under kortare perioder i filmstudion. Vera, Jens, Sofie, Trine, Thure och Shanti måste dessutom hela tiden var i karaktär - dvs en personlighetsdel av Anna eller Mikael. Anna och Mikael kan när som helst i en diskussion be någon av sina personlighetsalteregon ta över konversationen och de måste hoppa in och försöka komma på vad Mikael eller Anna vill ha sagt i situationen. Låter det krångligt? Det är det också.
   Sen har vi det här med sexet. Redan i filmens första scen - i vilken Persbrandt och Odell sitter i ett i filmstudion uppbyggt förhörsrum - etableras det att Anna vill ha sex med Persbrandt framför kameran. För sina producenter (som pausar scenen och vi förflyttas till klipprummet, metanivåerna staplas redan på lager) förklarar Anna att hon vill spela in två sexscener; en där Persbrandt penetrerar henne och en där hon penetrerar Persbrandt med en stap-on. Producenterna är tveksamma och Anna får senare i filmen ett samtal om att Persbrandts agent sagt nej till att han har sex på riktigt i filmen då detta kan trigga igång hans missbruk igen. Anna ger dock inte upp idén om att ha sex med Persbrandt och hennes frustrations över de andra deltagarnas konstnärliga förstoppning och tveksamhet inför att ge sig helt hän åt projektet gör att situationen i filmstudion blir något spänd.
 
Filmen ska som sagt leka med vad som är verklighet och fiktion och ja, det förekommer en sexscen mellan Anna och Mikael och när produktionen tagit ett fem månaders uppehåll är Anna gravid, och ja hon är gravid på riktigt. Men är barnet ett konstbarn mellan Anna och Mikael? Nej, troligtvis inte. "Ingen kommer vet vad som är verklighet och vad som är fiktion" säger Anna under filmen, eller något liknande i alla fall, men det framstår enligt min mening som ganska självklart att allt är fiktion konstruerad för att skapa en känsla av verklighet. En fiktion i vilken Anna och Mikael leker med mediabilden av varandra och där Anna framstår som den som vill bryta sin medan Mikael gör allt för upprätthålla den. X&Y är som sagt Anna Odell deluxe men det är ändå något som saknas för att det hela ska få någon egentlig närv likt Återträffen hade. X&Y handlar om ett projekt som inte lyckas och paradoxallt nog lyckas därför inte filmen heller. Trine Dyrholm och Jens Albinus förtjänar dock sina guldbaggenomineringar för bästa kvinnliga respektive manliga biroll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Betyg: 3/5