1 Juni 2021 - 21:46
Fem år har gått sedan Godzilla räddade världen från de andra vidunderna och han har allt sedan dess setts på som en hjälte men när Godzilla dyker upp från havsdjupen och attackerar en av Apex Cybernetics anläggningar förändras allt. Människorna står återigen handfallna inför hotet från Godzilla men inser att det finns en räddning - någon som kan mäta sig med Godzilla och som varit dennes svurna fiende sedan urminnes tider - Kong, King of Skull Island.

Så var vi då här. Efter sju år och tre filmer är vi framme vid the ultimate showdown - Godzilla Vs. Kong! Ni som har hängt med sedan dess här på bloggen vet att jag sedan länge drivit tesen att USA inte kan göra Godzilla-filmer och varken Godzilla (2014) eller Godzilla: King of Monsters (2019) har lyckats rubba på den. I korthet går det ut på att Godzilla i dess Japanska originalversion skapades som en metafor för Amerika och främst deras atombombsattacker mot Hiroshima och Nagasaki. Godzilla väcktes till liv av dessa attacker och amerikanarna är därmed orsaken till all den ödeläggelse som Godzilla skapar och denna symbolik och sorts traumahanterande genom monsterfilmer är vad som ger den Japanska serien dess tyngd. USA förstår inte, eller i alla fall bortser helt från, denna symbolik och gör helt enkelt bara monsterfilmer rakt uppochner vilket gör dem ihåliga. Något annat som jag tagit upp i tidigare recensioner av Godzilla-filmerna i vad som kommit att kallas the MonsterVerse är att Godzilla i originalfilmerna är könslös men att man som ni kan se på titeln till den andra filmen valt att köna Godzilla och då självklart till en han. Speciellt den omnämnda filmen beskrev jag även som en heteronormativ, patriarkalisk kukfest utan dess like i min recension. Godzilla Vs Kong är dock en helt okej monsterrulle, mest för att den inte är så mycket av en Godzilla-film, och även om kvinnorna fortfarande inte tillåts fullt ut köra bilen så har de i alla fall flyttats till framsätet och får hålla lite i ratten.
Vad som främst gör Godzilla Vs Kong till en helt okej monsterrulle är att den till skillnad mot vad titeln vill antyda är mer av en Kong-rulle än en Godzilla-film. MonsterVerse-versionen av Kong fick vi för första gången stifta bekantskap med i Kong: Skull Island, som fortfarande är den bästa av filmerna i the MonsterVerse, och det var av naturliga anledningar inför den kommande stora striden den största Kong hittills på vita duken - 31, 6 meter. Han var dock då fortfarande ung och hade inte växt klart så när vi nu möter honom igen har han vuxit till sig lite (= 102 meter) för att kunna mäta sig med sin nemesis Godzilla som är 120 meter. Med en så stor Kong och en förhållandevis liten ö förklarade man det faktum att Kong inte syntes var man än befann sig på ön med the Hollow Earth Theory som bygger på att det i jordens innandöme finns en värld där vidunder likt Godzilla och Kong härskar.
Detta verkar man dock redan ha glömt till Godzilla Vs Kong för förevändningen till att man lastar Kong på ett stort fraktskepp (så att han kan ha sin första fight med Godzilla) är att man ska föra honom till Antarktis där ingången till the Hollow Earth finns. Exakt varför man måste ner i Hollow Earth för att bekämpa Godzilla är också lite oklart men man behöver i alla fall Kong som guide. Expeditionen leds av Indiana Jones/Han Solo-figuren Nathan Lind (Alexander Skarsgård) vid sidan av Maia Simmons ( Eiza González), dotter till Apex Cybernetics ägare Walter Simmons (Demián Bichir) som finansierar det hela. Med på resan är Kong-forskaren Ilene Andrews (Rebecca Hall) som studerar Kong i fångenskap under flera år. Exakt vad som hänt som gjort att man varit tvungen att bygga upp en gigantisk virtuell bur på Skull Island där man låter Kong leva är också oklart men man nämner något flyktigt om att den ständiga ovädersstormen som tidigare omgärdat ön nu tagit sig in över ön. Från ön har Ilene adopterat en ung flicka - döve Jia (Kaylee Hottle) - som *[!SPOILER ALERT!]* lärt Kong teckenspråk. Eller ja, spoiler och spoiler, filmen vill inte att man ska fatta det direkt men det tar typ fem minuter att klura ut.
Parallellt med ovan nämnda del av storyn får vi följa en nu tonårig Madison Russell (Millie Bobby Brown) som tillsammans med sin killkompis (Julian Dennison) och en konspiratoriepodcastare (Brian Tyree Henry) som arbetar för Apax Cybernetics undersöker den verkliga anledningen till att den annars så fredliga (när han inte trampar sönder städer och välter skyskrapor) Godzilla valt att attackera just Apax Cybernetics anläggning. Det visar sig att Apax Cybernetics håller på att framställa en robotisk Godzilla - Mechagodzilla - och att Godzilla känt av detta med sin Peter Tingle, tror jag, även detta är som så mycket annat högts oklart. För att spoila lite till så kommer det hela kulminera i att Kong och Godzilla inser - efter lite handgemäng i Hongkong - att de måste arbeta tillsammans för att besegra Mechagodzilla.

"Kong bows to no one."
Så trots att Godzillas namn kommer först i titeln så fokuserar Godzilla Vs Kong alltså mer på Kong än på Godzilla och det är bra eftersom USA faktiskt kan göra Kong-filmer. Godzilla Vs Kong har som jag varit inne och tassat på ovan en hel del plot holes och oklartheter men för stunden fungerar den väldigt bra som ett underhållande äventyr om du inte tänker allt för mycket på vad det är egentligen du ser. Om man bortser från det faktum att man valt att förlägga "slutstiden" mellan filmens tre titaner i just Hongkong - man skulle lätt kunna läsa in tusen (film)politiska anledningar till detta - så måste dock även jag som egentligen inte är överförtjust i just fightingdelarna i monsterfilmer säga att det är alldels för lite slagsmål på filmens 113 minuter. För en film som heter Godzilla Vs Kong är det inte mycket titel för pengarna om man säger så, det som vi får är bra men man ville ändå haft mer. Sammanfattningsvis så är ändå Godzilla Vs Kong en helt okej Kong-rulle med lite Godzilla i och den fungerar, typ.
Betyg: 4/10