Jocke

Melodifestivalen 2022 - Finalen - Stockholm.
 Så sitter jag då här vid min dator vid mitt köksbord efter att tonerna av finalen av Melodifestivalen 2022 tonat ut från mina tv-högtalare. Ännu en Melodifestival är till ända och ännu en segrare och representant till Eurovision Song Contest har korats. Nedan följer som vanligt mina kommentarer om finalen i sig men därefter även mina slutgiltiga kommentarer på festivalen i stort sorterat utifrån de tre punkterna; bidragen, programledarna, showen. Nu kör vi!
 
 
Bidragen:
 
Klara Hammarström - Run To The Hills
Även om man fortfarande väntar på att
låten ska komma igång på riktigt så var
detta bidrag med sin scenshow i en helt
okej inledning på kvällen.
 
Theoz - Som du vill
Precis som några andra av hans
fellow andra chansen-kompisar
under kvällen kände jag efter tre
gånger att detta började bli lite
uttjatat och ospännande.
 
Anna Bergendahl - Higher Power
Precis samma been there - done
that-känsla får jag av Anna Bergendahls
bidrag som en förändring i håruppsättning
inte kunde rädda hem.
 
John Lundvik - Änglavakt
John Lundviks bidrag har jag
däremot knappt hört sedan
den gick vidare från deltävling
2 och kunde fortfarande trollbindas
för stunden, men det är trots
de några höga poängen från
Internationella juryn inget vi
kunde ha skickat till Eurovision.
 
Tone Sekelius - My Way
Inte lika bra framträdande som
i semifinalen men fortfarande
riktigt bra och det började sakta
men säkert lukta lite Eurovision
om Tone. Räckte dock inte hela
vägen fram. 
 
Anders Bagge - Bigger Then The Universe
Svenska folkets favorit var 1 000 gånger
bättre än i deltävling 3 men fortfarande
på sin höjd okej. Bagge förlitar sig på att
hans Jehovas Vittne-osande backdrop
ska rädda hem ett stelt och fastfruset
scenspråk som han antagligen hade fått
kritik av sig själv för i Idol. 
 
Robin Bengtsson - Innocent Love
Jag vidhåller att låten är en enormt
kompetent up-tempo-poplåt men den
gör sig bätte som radiolåt och Robins
scenframträdande är ganska blekt.
 
Faith Kakembo - Freedom
Trots plagiatet på Shallow i inledningen
gör sig detta Bond möter Wakanda-bidrag
fortsatt bra både i rutan och i arenan.
 
LIAMOO - Bluffin
Att Liamoo adderade några dansare
till sitt nummer gjorde inte nämnvärt
för att man skulle komma ihåg bidraget
5 sekunder efter att det är slut. Han små-
skrällade sig dock till en fjärdeplats tack
vare internationella juryn.
 
Cornelia Jakobs - Hold Me Closer 
Med sina inför finalen strax över 2 miljoner
streams på Spotify och sitt skrällande till
final i första deltävlingen toppade Cornelia
allas listor över vem som skulle ta hem
kalaset. Och med lite hjälp av internationella
jurn gick det hela vägen till Turin! Personligen
har denna låt med doft av Oh Laura 2007
sakta vuxit på mig och Cornelia lyckas
fånga både kameran och arenan. Det här
kan gå bra i Eurovision!
 
Cazzi Opeia - I Can't Get Enough
Nja, nog börjar jag få lite enough
men låtens refräng är fortfarnade
oemotståndligt catchy.
 
Medina - In I Dimman
Kvällen två andra stora förhandsfavoriter
bredvid Anders Bagge och Cornelia Jakobs
stängde stället med sin svängiga party-hipp-hopp.
Det är inte omöjligt att det här hade kunnat
få igång även, låt säg, en arena i Turin.
 
 
Sammanfattning:
 
Precis som de flesta år hade vi lyckats skrapa ihop det bästa till finalen och även om inget var dåligt så var det inte många riktigt bra låtar heller. Ett mellanår helt enkelt. Jag tror dock att beroende på hur motståndet ser ut att Cornelia Jakobs kan ha goda chanser på en hyfsad placering i slutändan.
 
 
 
Showen:
 
Kvällen startade traditionsenligt med pompa och ståt med artistparad och gick sedan över i lite allvarligare tongångar när Oscar och Farah med tydlig underton av det rådande läget i Europa talade om Eurovisions kärna - gemenskap och sammanhållning över nationsgränser med hjälp av musikens kraft innan de ÄNTLIGEN använde de bevingade orden "Nuuuuuuuuuuuuuuu kör vi!"
 
Utöver de tävlande bidragen bjöds vi på att Oscar sjöng en omskriven version av Lena PH:s Lena Anthem (Mitt namn är Lena Philipsson) där Lena Philipsson naturligtvis bytts ut mot Oscar Zia och låten handlade mestadels om att ja, leda Mello, såklart. Per Andersson var med på ett hörn som kommentator åt Göteborgarna, och så även dockorna, och Sara Nazari framförde en spoken word.
 
Sedan var det dags för röstningsavslöjandet. Först ut var som vanligt den internationella juryn som intressant nog gav många högpoängare till bidrag som framfördes på svenska. Sedan var det svenska folkets tur och då uppstod i den sista spännande stunden det ovanliga att internationella juryn och svenska folket hade två olika favoriter och att den internationella juryns favorit vann. Men som alltid med det nya sättet att leverera folkets röster så var det en nagelbitare fram till dess. Vi slog även i år rekord i summan pengar som skänkts till radiohjälpen via telefonröstningen, totalt har över 30 000 000 kronor samlats in under sex lördagar. Tänk att det skulle krävas ett krig mot Ukraina för att folk skulle börja använda det dyrare numret?
 
 
Sammanfattningsvis:
 
Ja, det finns egentligen inte så mycket att säga om finalen av Melodifestivalen 2022 - mer på detta tema i utvärderingen av festivalen i sin helhet - men den var som bidragen var mest; inte dåligt men inte mycket riktigt bra heller. Som sagt; mer om detta längre ner i utvärderingen.
 
 
 
Min egen lista över vilka som var bäst:
 
1. Tone Sekelius - My Way
 
2. Medina - In I Dimman
 
3. Cornelia Jakobs - Hold Me Closer
 
4. Faith Kakembo - Freedom
 
5. Cazzi Opeia - I Can't Get Enough
 
6. John Lundvik - Änglavakt
 
7. Klara Hammarström - Run To The Hills
 
8. Robin Bengtsson - Innocent Love
 
9. Theoz - Som du vill
 
10. Anders Bagge - Bigger Then The Universe
 
11. LIAMOO - Bluffin
 
12. Anna Bergendahl - Higher Power
 
 
 
 
 
 

 
Melloåret 2022 - En sammanfattning:
 
 
Bidragen:
 
Ja, 2022 bestod likt 2021 av ett mellanår. Ett år där inget - eller ytters få - är direkt dåligt men inte mycket - eller ytterst få - är riktigt bra. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga här så låt oss gå  raskt vidare. 
 
Programledarna:
 
Ja, jag skriver programledarna i plural för även om Oscar Zia står ensam creddad som programledare för årets festival så får vi inte glömma Farah Abadi som varit minst lika delaktig i att ratta programmet. Oscar och Farah har även haft hjälp av bland Eva Rydberg och Johanna Nordström som gjort inhopp i deltävling 2 respektive 3. På det stora hela tycker jag att Oscar - och Farah - gjort ett riktigt bra jobb. Oscar hade det lite skakigt i början med en del strul som inte han kan klandras för men när allt väl rullade på fick han utrymme att leverera. Utöver felsägningen på Anders Bagge som lär förfölja henne ett bra tag hade inte heller Farah några större missöden och levererade även hon bra. Tillsammans har det en bra kemi och har funkat bra som guider genom årets festival. Man hade dock hoppats på att de hade fått ännu mer utrymme. Mer om detta i nästa utvärderingspunkt.
 
Showen:
 
”Mello måste steppa upp, man måste våga kasta sig ut och ibland landa snett för att allt fler gånger landa rätt. Man måste hitta tillbaka till en balans mellan det lagom, det vågade och det festliga. Vi behöver ett Grotesco som skanderar Dasvidaniya Putin!, vi behöver en Björn Gustafsson som ranglar runt full och sjunger kärleksånger till Carina Berg och vi behöver en Clara Henry som sjunger ett hoppingivande budskap till unga tjejer att inte ta någon skit och att ingen ska bestämma över vad de vill göra i livet eller helt enkelt bara en Gina Dirawi - vi behöver detta lika mycket som vi behöver stora dansnummer med extravaganta dräkter och sånger om att Melodifestivalen är hela Sveriges fest, för det är först då det verkligen blir hela Sveriges fest! […] Det är dags att Mello kravlar sig ur det dike av lagom och jante man rullat runt i och tar sig en ordentlig funderare hur man ska komma tillbaka till sina forna glansdagar - hur man ska sluta vara rädd för krigsrubrikerna utan återigen omfamna dem - jag är övertygad om att man kan om man bara vill!”
 
Så skrev jag när jag utvärderade Mello 2020 och som jag citerade även i förra årets utvärdering men då även konstaterade att pandemiåret kanske inte var helt rätt tid att kasta sig ut i sina forna glansdagar, då passade fortfarande den lagom lägereldsmellon bättre. Och man skulle så här retroaktivt kunna säga att mitt under brinnande krig i Ukraina efter Rysslands invasion kanske det inte är Mello som ska skapa rubrikerna på löpet men när årets Mello planerades fanns det inget krig. Det såg även på pappret ut som att man skulle få återgå till normalen med turné, något som senare drogs tillbaka på grund av en ny våg corona och man fick snabbt tänka om. Jag vet inte om det fanns mer extravaganta idéer som skrotats under vägen men om årets Melodifestival innehållsmässigt genomfördes enligt ursprunglig plan så gör sig min text från Mello 2020 fortfarande högst påmind. Man har detta år t.ex. haft med Björn Carlberg och Petter Lennstrands populära dockor men hade kunnat göra så mycket mer av dem som koncept, något vi vet det definitivt finns potential till.
   Överlag saknar jag innehåll i Melodifestivalen 2022. Tiden mellan bidragen och omröstningen har mest känts som utfyllnad än en verklig del av festivalen. Jag hade gärna sett fler tydliga återkommande segment och storys som fortsätter från ena lördagen till den andra. Jag vill framförallt att man vågar ge sig in i humorn igen, inte bara underhållning. För visst, underhållning är kul - men humor är vad man kommer ihåg. Man kommer ihåg det för att man tyckte det var roligt eller för att man inte alls tyckte det var roligt. Dålig eller helt okej underhållning försvinner mest ut ur hjärnan, varken mer eller mindre. Så hur bra Oscar och Farah än varit i årets festival så vågar jag säga att vi inte har något som kommer hamna i Melodifestivalens Hall of Fame. Och det är synd. Men jag tror fortfarande på Mellos kraft och jag hoppas verkligen att man kan lyckas komma upp ur den dvala man tycks ha landat i. Melodifestivalen handlar så mycket om känslor och jag längtar så till att få känna något ordentligt igen!
 
 
 
All 28 Mello-låtar ranked:
 

1. Tone Sekelius - My Way

2. Medina - In I Dimman

3. Cornelia Jakobs - Hold Me Closer

4. Danne Stråhed – Hallabaloo

5. Lillasyster - Till Our Days Are Over

6. Linda Bengtzing - FyrFaldigt hurra!

7. Angelino - The End

8. Niello & Lisa Ajax - Tror du att jag bryr mig

9. Faith Kakembo - Freedom

10. Cazzi Opeia - I Can't Get Enough

11. John Lundvik – Änglavakt

12. Alvaro Estrella – Suave

13. Lisa Miskovsky - Best To Come

14. Klara Hammarström - Run To The Hills

15. Robin Bengtsson - Innocent Love

16. Theoz - Som du vill

17. Samira Manners - I Want To Be Loved

18. Anders Bagge - Bigger Then The Universe

19. LIAMOO – Bluffin 

20. Malin Christin - Synd om mig

21. Tenori - La Stella 

22. Lancelot - Lyckligt Slut

23. Anna Bergendahl - Higher Power

24. Browsing Collection - Face In The Crowd

25. Omar Rudberg - Moving Like That

26. Tribe Friday - Shut Me Up

27. Malou Prytz – Bananas

28. Shirley Clamp - Let There Be Angels

 
 
 
 
 
 

Foto: Klara Hammarström, Peter Knutson/Warner Music, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Theoz, Magnus Ragnvid/Warner Music, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Anna Bergendahl, Paulina Torbjörnsen/Freebird Entertainment, Melodifestivalen, SVT.

Foto: John Lundvik, Axel Mazetti, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Tone Sekelius, Kristian Pohl /Emperial, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Anders Bagge, Marcus Järvinen, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Robin Bengtsson, Tove Floss/Universal Music, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Faith Kakembo, Andreas Joakimsson/Warner Music, Melodifestivalen, SVT.

Foto: LIAMOO, Per Kristensen/Warner Music Melodifestivalen, SVT.

Foto: Cornelia Jacobs, Anna-Lena Ahlström/Freebird, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Cazzi Opeia, Julia Dansarie/EKKO Music Rights Europe, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Medina, EaCzyz/Warner Music, Melodifestivalen, SVT.

Foto: Melodifestivalen logga, Melodifestivalen, SVT.