Jocke

Förnyelse i två långkörande sommarklassiker
Först ut var Allsång på Skansen. Denna 76-åriga allsångsklassiker som är lika självklar på sommarkvällarna som sill och nypotatis på midsommarmatbordet. Efter 7 år har man på svt valt att byta ut Anders Lundin mot en ny förmåga och valet föll på den folkkära artisten Måns Zelmerlöw som vi känner igen från både Idol och Melodifestivalen, i den sistnämnda både som tävlande och programledare. Så var det då dags för skånepågen att ta sig an det andra av Sveriges kanske mest prestigefyllda programledarjobb: allsångsledare på Skansen! Hela Sverige höll tummarna .. Hur skulle det gå? Det gick bra! Visst märktes det att han var nervös i början, och med all rätt, men han gjorde bra ifrån sig och jag tror att det här kan bli riktigt bra bara han får några program på sig att bli varm i den blå kavajen.
Det var inte bara programledaren som var ny inför säsongens allsång. Man hade även bytt ut Kjell Öhmans orkester och numera akompanjeras allsångspubliken av Kristoffer Nergårds orkester (mest känd från Lets Dance). På webben har den snabbkäftade Anton Lundqvsit tagit över efter Frida Tiblom (mest känd från Dansbandskampens webb-tv). Jag har aldrig tittat på allsångens webb-tv och kommer inte att göra det nu heller så om det bytet kan jag inte uttala mig men jag har tittat på varje säsong av Lets Dance och kan därför säga att jag inte är jättenöjd med valet av ny orkester men..men... Detta kommer nog ändå att bli en härlig Allsångssommar!

                   

När tonerna från Skansen hade ebbat ut i rutan var det dags att stifta bekantskap med nästa spännande byte: den nya kommissarien i Morden I Midsomer! Det stämmer! Tom Barnaby, eller snarare John Nettles, har efter 13 säsonger och hela 214 uppklarade mord bestämt sig för att lämna ifrån sig polisbrickan. Vem skulle då kunna komma att efterträda denna icon? Vem skulle bli den nya Barnaby? Man har klokt nog inte bara bytt skådespelare utan helt skrivit ut Tom ur serien. Men bara lugn, namnet Barnaby lever fortfarande kvar då det är Toms kusin John, spelad av Neil Dudgeon, som fått jobbet som ny kommissarie i det mordiska greveskapet. I det första avsnittet av säsong 14 möter vi en mer tillbakadragen och tystlåten Barnaby än vad vi är vana vid som hellre diskuterar fallen med sin hund än med Jones. Dudgeon försöker som tur är inte på något sätt att efterlikna Nettles utan skapar sin egen intressanta karaktär. Det finns dock en stor likhet och det är charmen. John har kanske inte alls samma typ av charm som Tom hade men likväl en charm som gör övergången behaglig för vana tittare som för övrigt kommer känna igen sig perfekt för även om huvudpersonen byts ut så är Midsomer alltjämt det samma...