Jocke

The Avengers - Genomtänkt mash-up med grym action!
Asaguden Loke (Tom Hiddleston) planerar att ta över jorden med sin utomjordiska armé och mot en sådan kraft står mänskligheten chanslös. Chefen för S.H.I.E.L.D. Nick Furry (Samuel L. Jackson) samlar därför ihop en specialgrupp med superhjältar bestående av Iron Man (Robert Downey Jr.), Thor (Chris Hemsworth), Captain America (Chris Evans) och Hulken (Mark Ruffalo) samt agenterna Black Widdow (Scarlett Johansson) och Hawkeye (Jeremy Renner). Men för att kunna rädda världen måste de först klara av en mycket svårare uppgift - komma överens!

                     

Så har jag då äntligen sett den ultimata superhjältefilmen! Filmen som planerats i 4 år och vars handling sakta men säkert byggts upp via aftercreditsscener* i var och en av superhjältarnas egna filmer! Var den då så fantastisk som man hoppats på? Självklart kanske t.o.m. snäppet bättre!
"what happens when Marvel heroes team up? They fight each other, then they fight together." så förklarar regisörren Joss Whedon konceptet i The Avengers och det är exakt vad som händer. Att sätta fyra narcissistiska personer med superkrafter i samma team är en idé som är dömd att misslyckas. Bruce Banner, denna gång gestaltad av Mark Ruffalo som bytt av Edward Norton, vill helst tillbaka till sin undangömda exil i indien och har ingen större lust att släppa fram "the other guy". Thor ser ner på sina jordliga teamkamrater och anser att de är små patetiska varelser. Efter närmare 70 år i nedfruset tillstånd håller den känslokalla Steven Rogers kvar vid sina gamla 40-talsideal och att han faktiskt är den första superhjälten gör honom till en naturlig ledare för gruppen enligt han själv. Sist ut har vi Tony Stark, världens första offentliga superhjälte, som är den kanske mest narcissistiska av dem alla och eftersom han utöver att vara superhjälte även är geni, miljardär, playboy och filantrop så klarar han sig bäst på egen hand utan hjälp från andra.

   Den person som fått i uppdrag att klara av konststycket att föra samman alla dessa karaktärer i en och samma film är alltså Joss Whedon. Jag tycker att han lyckats riktigt bra! Varje karaktär får sin beskärda del av filmens 142 minuter. Man har varit smart på det sättet att man inte introducerar några helt nya karaktärer i The Avengers utan bara använder sig av redan kända ansikten. Ifall det ändå mot all förmodan skulle vara så att någon i publiken inte sett de tidigare filmerna re-introducerar man alla teammedelmmarna var och en för sig och man börjar med de två minst kända, Hawkeye och Black Widdow, som endast gjort cameos och biroll i Thor respektive Iron Man 2. Sedan går man vidare med de större namnen Captain America, Hulken, Iron Man och Thor. Vi har självklart också en skurk i filmen och det är Thors galne halvbror Loke som tänker ta över jorden med hjälp av sina legosoldater av okänd utomjordisk härkomst. Loke påminner faktiskt lite grand om Anders Behring Breivik då han låter sig tillfångatas för att få uppmärksamhet och kunna sprida sin övertygelse om att människan är skapad för att underkastas av gudarna! Det är en likhet som till en början lämnar en bitter eftersmak när man ser filmen - speciellt när det nämns att Loke dödat 82 människor på två dagar. Det dras även paralleller till Hitler när Loke i Tyskland ber en hop människor buga för honom och en äldre man står kvar med orden om att han inte tänker buga för personer som Loke igen.

            
                                             "You were made to be ruled."

Att The Avengers till sist kommer mynna ut i ett storskaligt krig på New Yorks gator mellan aliens och superhjältar kom väl inte som någon större surprice och är därför ingen direkt spoiler. Jag är som ni vet vanligtvis lite allergisk mot överdriven massförstörelse men vad annat kan man förvänta sig i en superhjältemash-up som The Avengers? Här SKA det vara överdrivet och slutstridsscenerna i The Avengers är nog bland de snyggaste och handlingsinnehållsrika jag sett i någon superhjältefilm! Precis som i resten av filmen så får varje enskild avenger sin tid i rampljuset under det stora slagets 45 minuter men min personliga favorit i slutstriden är helt klart Hulken som utvecklats enormt sedan sin egen film!
   Den kanske största frågan efter en sådan här film är ändå: Vem är din favoritsuperhjälte? Jag måste säga att det är svårt att välja eftersom alla är grymma på sitt sätt men om jag absolut måste välja så blir det Tony Stark/Iron Man. Mest för att han spelas av den alltid lika lysande Robert Downey Jr. När vi är inne på skådespelare så antar jag att jag även måste avgöra vem av de tre som spelat Bruce Banner som gjort det bäst. Jag måste säga att jag tycker att "nykomlingen" Mark Ruffalo gör den bästa tolkningen av både Bruce Banner och Hulken (han är den förste som gjort Hulken via motion capture). På andra plats kommer Edward Norton (The Incredible Hulk) och på sista plats Eric Bana (Hulk). Övriga casten är den samma som i tidigare filmer. Någon som dock tagit sig ur aftercreditsscenerna och som nu också får vara med i själva filmen är Nick Furry spelad av legenden Samuel L. Jackson. Trots detta verkar Furry trivas bäst i bakgrunden och han är den som tar minst plats i filmen samtidigt som han håller i alla trådarna. Även fast Samuel L. Jackson mest står på kommandobryggan och delegerar ut order får han också visa att han trots sina 64 år inte har legat av sig när det kommer till att utföra actionscener. Bland de mindre rollerna har vi också agent Phil Coulson (Clark Gregg) som på ett föga diskret sätt försöker få Steve Rogers att signera hans originalsamling av Captain America-samlarbilder. 

            
                                   "We're not a team. We're a time-bomb!"

The Avengers är som sagt den ultimata superhjältefilmen med extra allt! Under filmens ca två och en halvtimme  får vi en genomtänkt handling som innehåller såväl humor som allvar och självklart en stor dos serietidningsaction! Hoppas nu bara att man hinner bygga upp hela New York igen lagom i tid till Iron Man 3**...

Betyg: 4/5.

*Självklart har The Avengers en aftercreditsscenen så sitt kvar i salongen.
**Om allt går enligt planerna kommer det även att komma en Thor 2 och en Captain America 2. Nick Furry ska få en egen film och redan långt innan The Avengers haft premiär offentligtgjordes även The Avengers 2!