Jocke

Love, Simon - Just another teen movie (or is it?)
Simon (Nick Robinson) är en helt vanlig high school-kille med en helt vanlig hemlighet - han är gay. När Simons hemlighet riskerar att avslöjas tvingas Simon ta till drasiska åtgärder för att förhindra det samtidigt som han genom kontakt med en anonym person online - kallad Blue - som går med samma hemlighet sakta men säkert blir allt bekvämare i att omfamna den hemliga delen av sin identitet.
 
 
 
 
 
Love, Simon är egentligen en helt vanlig high school-rulle men på samma sätt något mycket mer. Den är en av de många filmer på senare tid som på ett eller annat sätt krossar filmvärldens glastak. Love, Simon är en high school-film med en homosexuell protagonist som [SPOILER ALERT!] får ett lyckligt slut. Men vägen dit är likt i alla andra high school-filmer krokig. Vi får som sagt stifta bekantskap med Simon. En helt vanlig high school-kille som tillsammans med sina tre kompisar - Leah (Katherine Langford), Abby (Alexandra Shipp) och Nick (Jorge Lendeborg Jr.) - tillhör skolans övre mellanskikt och har det på det hela ganska bra i high schools djungelhierarki. Simon bär dock på en hemlighet som ingen i skolan eller ens hans egen familj känner till - han är gay. Simon vet inte riktigt själv varför han håller det hemligt. Doesn't feel fair that only gay people have to come out reflekterar han en gång under filmens gång och ju längre han hållit det för sig själv desto svårare blir det att berätta - announcing who you are to the world is pretty terrifying cause what if the world doesn't like you? Simon är rädd för att rubba status quo genom att avslöja sin hemlighet och fortsätter alltså att hålla den inom sig. En dag läggs det upp ett anonymt inlägg på en skvallersida för elever på skolan där Simon går -  Creekwood High - där en annan elev i form av en dikt berättar att den är gay men utan att något vet. Den anonyme inläggsskrivaren kallar sig Blue och Simon skapar en egen pseudonym - Jacques - och inleder en mailkonversation med Blue i vilken de utbyter erfarenheter av livet som "hemligt gay" och samtidigt sakta faller för varandra. Men så en dag ändras allting.
  Simon glömmer logga ut från sin Jacques-mail när han suttit vid en av skoldatorerna i biblioteket. Skolans lite udda outsider - Martin (Logan Miller) - ser Simon och Blues konversationer och tar screenshots på dem. Martin använder sedan screenshotsen som påtryckningsmedel för att Simon ska hjälpa honom att bli ihop med Abby. Simon går motvilligt med på Martins krav och har snart snärjt in sig i en invecklad intrig när han för att para ihop Abby med Martin måste försöka avleda Nicks försök att bli ihop med henne. Simon slits mellan skuldkänslorna av att använda sina vänner som brickor i spelet om makten över att avslöja sin hemlighet -I'm supposed to be the one that decides when and where and who knows - och rädslan för att vad som kommer hända om screenshotsen läcker ut, han är rädd att förlora Blue.
 
Som ni hör är alltså Love, Simon en helt vanlig high school-romcom-film men med den extra kryddan att man alltså lyfter upp temat homosexuelitet och identitet och hur det kan vara att växa upp i en förstående och trygg miljö men ändå känna det svårt att "komma ut." Samtidigt är den beströdd med en sådant där glittrande skimmer som trots alla törnar skänker en känsla av hopp till publiken och jag håller med min brother in cinema Jimi om att filmer som Love, Simon verkligen behövs för alla unga människor där ute som går med samma tankar och känslor som Simon och Blue. Men om vi för en stund bortser från de glastakskrossande delarna av Love, Simon så är det som sagt en helt vanlig high school-romcom-film och bland de bättre i genren. Vi har ett välskrivet och balanserat manus som blandar allvar med humor och som förutom några Gleedoftande OTT-moments är det perfekt balans och harmoni genom hela filmen. Vi har även karaktärer som i viss mån fyller genrens schabloner - den nyinflyttade tjejen från ett trassligt hem (Abby), the sports jockey (Nick), den udda killen som gillar magi (Martin), skolans snygga tjej (Leah), de matcho mobbarna (Spencer (Terayle Hill) och Aaron (Tyler Chade)) och den stereotypa "bögen" (Ethan (Clark Moore)) - men i princip samtliga lyckas göra avtryck utanför dessa ramar (undantagsvis mobbarna but who cares?). Framlyftas kan även Tony Hale som den biträdande rektorn Mr. Worth som gör sitt bästa för att vara down with the kids men samtidigt sträng och även Jennifer Garner och Josh Duhamel i rollerna som Simons föräldrar.
 
Love, Simon är - om ni inte fattat det än - en helt vanlig high school-romcom-film som samtidigt bryter glastak och för in nya perspektiv i genren men på ett sätt som inte får den att känna förmer. Det är det som gör den extra fin. Den slår ett slag för att normalisera gay stories på vita duken - because everyone deserves a great love story.
 
 
 
 
"And I don't want you guys to think anything different. I'm still me..."
 
 
 
 
 
Betyg: 3/5.