Jocke

🤡Världens mest försenade Halloween🤡
Halloween?? Mitt i sommarn?? Jag ska förklara. Som ni säkert kommer ihåg blev det ingen Halloweenskräckfilmskväll 2018 där jag, Jimi och Robin tittade på en äldre skräckfilm (pre-Scream), en nyare skräckfilm (post-Scream) och en av årets värd hemligt utvald valfri film. Detta beror på att vi alla tre numera lever "vuxenliv" och i kombination med att Robin flyttat till Stockholm för att plugga på STDH blev det därför så att vi inte kunde få till en skräckfilmskväll på Halloween - ni vet 31 oktober - och det har sedan faktiskt inte blivit så att vi hittat ett gemensamt datum då alla tre kan. Förens nu. Robin har kommit ner till sitt sommarhus i Ullared och den 26 juni samlades vi därför där för att ställa tillbaka våra mentala klockor till den 31 oktober 2018 för en Halloweenskräckfilmskväll - den 10:e i ordningen.
 
Som jubileumstema på kvällen hade vi på den äldre och nyare filmen uppföljare till filmer vi sett tidigare. Eftersom jag har något av en fetish för skräckfilmsuppföljare blev det lite knivit att hitta uppföljare som jag inte sett men till sist landade valen på Dracula's Daughter (1936), Ringu 2 (1999) och så klart Robins hemliga film som inte nödvändigtvis var tvungen att vara en uppföljare, vilken det är får ni som vanligt veta när vi kommer till recensionen av den längre ner. För här följer nu tre kortare recensioner av filmerna vi såg under Världens mest föresenade Halloween.
 

 
 
 
 
Dracula's Daughter (1936)
 
En något seg men ändå solid tidsenlig Draculafilm med många starka drag. Så beskrev jag Dracula från 1931 på vilken detta är en uppföljare och faktum är att beskrivningen passar in ganska bra även på Dracula's Daughter. Utan litterär förlaga står dock Dracula's Daughter länge mest och stampar och storyn är något tunn men ändå lagom existerande och tar sig främst mot slutet. Gloria Holden - som på IMDb beskrivs som Hollywood leading lady in B-movies, and supporting actress in big budget films - gör ett bra portätt av den ofrivilla dottern till Dracula som söker ett sätt att bli fri sin förbannelse samtidigt som hon inte kan motstå begäret efter de levandes blod.

 
 
Betyg: 5/10 
 

 
 
Ringu 2
 
"Här finns en intressant mytologi som man gräver djupare i och utvecklar bitvis fram till det chockerande och stilrena slutet. På det stora hela en vad jag skulle vilja kalla småmysig skräckfilm." Så beskrev jag Ringu från 1998 till vilken Ringu 2 är den andra uppföljaren (Man gjorde först en uppföljare back-to-back med originalet men som fick så dålig kritik att man skrotade den och istället gjorde Ringu 2). Det var närmare tre år sedan vi såg Ringu på vår skräckfilmskväll 2016 och jag har inte sett om den innan dess. Efter att ha sett Ringu 2 kände jag att det kanske hade varit en bra idé. För trots en snabbrecap från Wikipedia var jag helt lost större delen av filmen. Detta i kombination med en generellt invecklad story och Japans kantiga och stela filmstil utan krumbukter och utsvängningar blev det hela mest märkligt och inte alls läskigt. Här fanns ändå vissa intressanta delar så kanske om jag ser båda filmerna efter varandra att den kunde fått ett högre betyg men jag betvivlar det.
 
 
 
Betyg: 3/10
 

 
Robins hemliga film:
 
Creep
 
Robins hemliga film var found footage-filmen Creep som handlar om dokumnetärfilmaren Aaron (Patrick Brice) som åker ut till en öde stuga för att filma cancersjuka Josefs (Mark Duplass) "avskedsvideo" till sin ofödda son. Väl framme i stugan inser dock Aaron snart att inte allt är vad det verkar och allt för sent inser han att han aldrig borde tagit uppdraget.
   Creep är som sagt en found footage-film och den bästa sådan är väl fortfarande genrens moder The Blair Witch Project men Creep tillhör lätt en av de bättre arvtagarna. Speciellt karaktären Josef får redan från det att han kommer in i bild det att dra kalla kårar längst med ens ryggrad utan att man egentligen inte vet varför och Mark Duplass är filmens stora behållning. Filmen blir dock något lång (och då är den ändå bara 1 h 17 min) och ologlisk bitvis men på det stora hela är det en lyckad skräckfilm som gör sitt jobb.
 
 
 
 
Betyg: 7/10