Jocke

Pojken med guldbyxorna - en berättelse som tåls att berättas igen!

Sommarlovet kunde ha börjat bättre för Mats (Lukas Holgersson). Hans mamma överger och dumpar honom hos sin pappa som han inte träffat på flera år och sommarjobbet på kyrkogården är mest trist. Men när han och bästa kompisen David (Olle Krantz) hittar ett par gamla byxor förändras allt. Ur fickorna plockar nämligen Mats oändligt med pengar. Till en början får pojkarna hybris och köper massa dyra saker till sig själva men inser ganska snart att de borde använda pengarna mer ansvarsfullt. Samtidigt är både polisen och den mäktiga affärsmannen William Otto (Kurt Ravn) på jakt efter guldbyxorna och den sistnämnda skyr inga medel för att få det han vill ha.

 

 

När man hör Pojken med Guldbyxorna tänker nog många på den kultförklarade tv-serien som originalsändes på 70-talet med Harald Hamrell i huvudrollen som Mats Nilsson. Innan dess var det är bok av Max Lundgren och det är den som alltså Ella Lemhagen nu har baserat sin filmatisering på. Ella Lemhagen är en av Sveriges just nu mest intressanta regissörer i mitt tycke. I hennes tidigare succé Kronjuvelerna bygger hon upp en atmosfär av ett alternativt samhälle som känns tidlöst. Direkt när förtexterna börjar rulla på Pojken med Guldbyxorna känner man igen stilen. Pojken med Guldbyxorna utspelar sig i dagens Sverige men ändå inte. Det matriella och omgivningen talar för det men andan och känslan gör det till tidslöst. Lemhagen har sagt att hon med sin tolkning av Pojken med Guldbyxorna ville sätta fokus på berättelsens kärna - solidaritet och medmänsklighet. Efter att den första hybrisen och köpmanin lagt sig hos de båda pojkarna börjar de fundera över hur de ska kunna använda pengarna på ett bättre sätt. Det börjar gradvis med att erbjuda stans a-lagare att göra deras sommarjobb mot att få 1000 kronor var. Det är förvisso generöst men fortfarande något själviskt då det betyder att de själva slipper jobba och 1000 kronor är småpengar med byxornas oändliga möjligheter. Allt eftersom Mats lär sig att behärska pengabegäret och egosimen och istället inriktar användandet på mer osjälviska ändamål, som t.ex. donationer till välgörenhetsorganisationer, ökar valören på sedlarna som han plockar upp för att testa honom. Samtidigt förlorar bankerna stora summor eftersom pengarna i Mats fickor på något sätt verkar komma från deras bankvalv. A-lagare som förlorat jobbet och blivit utförsäkrade och hemlösa, tiggare på gatan, banker som gör förluster och en vapenfabriksägare som skurk. Ja visst gör filmen en kommentar på vårt samhälle och ställer stora frågor som vad är egentligen pengar? och varför har de sånt värde? Men den gör det genon ett magiskt sagoskimmer som jag också tror är en av de anledningar till att den ändå känns lättsam och trollbindande. Samma sagoskimmer fanns i Kronjuvelerna och kommer antagligen också finnas i Lemhagens nästa film. Det är vad som gör henne till rätt person för jobbet att omarbeta Pojken med Guldbyxorna för en ny generation.

 

"Du måste förstå att det här är mycket större än du tror."
 

"Årets stora äventyrsfilm!" Så marknadsför Tre Vänner Pojken med Guldbyxorna och visst är det mycket äventyr inbakat bland samhällskommentarerna. Filmens skurk William Otto, en lysande Kurt Ravn, är som sagt ägare till ett företag som tillverkar och säljer vapen. Hans bror var innehavare till guldbyxorna innan Mats hittade dem och tillsammans byggde han och William upp sitt företag med hjälp de rikedomar som byxorna tillhandahåller. Brodern ångrade dock sig efter ett tag och drog till sjöss med byxorna och förliste.  De har sedan hittats av Ottos lejda vrakplundrare men av misstag övergivits. Man skulle kunna säga att filmens första halva avhandlingar den större delen av den samhällsanalytiska biten för att sedan kunna ägna resten av tiden åt äventyr. Det blir kidnappning,  biljakter och gisslandrama på nervkittlande nivå fram till den dramatiska upplösningen med en Sagan om Ringen-referens!

    Alla skådespelare i filmen gör bra ifrån sig och jag vill förutom Lukas Holgersson som huvudpersonen Mats och Olle Krantz som kompisen David särskilt nämna Nina Sand som spelar Livli. Livli är en kåkfarardotter som till en början utpressar Mats och David men sedan blir deras vän. Vi har också Jimmy Lindström som den sköna och charmiga A-lagaren Zeke som visar sig bli filmens oväntade heroiska hjälte. Vi kan även se Harald Hamrell - pojken med guldbyxorna - dyka upp i en framträdande biroll. Hatten av för Ella Lemhagen! Pojken med Guldbyxorna är en lika spännande som frågställande film som utan att skämmas kan ta upp kampen om titeln som årets äventyrsfilm av just den anledningen att den är så mycket mer än det!

 

Betyg: 4/5.