Jocke

Halloweenskräckfilmskväll 2015

Bättre sent än aldrig som man säger så eftersom Jimi befann sig i Stockholm vid Halloween den 31 oktober så sköts våran årliga Halloweenskräckfilmskväll på framtid. Närmare bestämt till den 23 november. Vad ni kommer få nu vet ni så väl men jag förklarar lite snabbt ändå. Vi ser varje år tre filmer; en äldre (pre-Scream) och en nyare (post-Scream) samt sedan två år tillbaka en av värden för kvällen hemligt utvald film (tidigare år var denna tredje film en valfritt utvald film av samtliga deltagare).

  I år bestod filmkvällen av: Dracula (1931), Hell's Ground (2008) och den av Robin hemligt utvalda filmen. Vilken det är får ni se om ni skrollar ner. Vad ni också ser om ni skrollar ner är tre kortare recensioner av filmerna som för Halloween specialbetygsätts med betygssystemet 0-10. Läskig läsning.

 


 

Dracula (1931)

 
 


Först ut i Universals kanon av klassiska skräckfilmer* finner vi en adoptation av den kanske mest klassiska skräckromanen genom alla tider - Dracula av Bram Stoker. Alla kan den välkända filmberättelsen om advokaten Reinfield (Dwight Frye) som reser från England till Transylvanien för att hjälpa greve Dracula (Bela Lugosi) med att ordna med köpepapper inför en flytt till London. Väl på plats inser han sitt misstag då greven visar sig vara en nattens varelse - en vampyr.

   Dracula är en överlag något seg och väldigt fri tolkning av Stokers roman men på många sätt också klassiska och stilfull. Berättelsen gör sig bra i det svartvita formatet och alla skådespelare gör bra ifrån sig. Jag råder er dock att inte se Mel Brooks Dracula - Dead and Loving it innan ni ser den här. Det förtar upplevelsen lite. Som sagt, en något seg men ändå solid tidsenlig Draculafilm med många starka drag.

 

Betyg: 7/10.


 

Hell's Ground (2008)

 

 

You had me at "hello" eller snarare you had me at "Hell's Ground är en magstark buffé av ruttnande zombies och inavlade mördarfamiljer - Pakistans första splatterfilm." Ja, det är lika produktionsmässigt bristfälligt och storymässigt B-filmsaktigt som du förväntar dig att det ska vara - och jag älskar det!

   Klassisk plot om ett gäng lössläppta ungdomar - förutom en oskuldsfull final girl - som ger sig ut på en drogosande road tripp för att gå på konsert med Pakistans hårdaste rockband, resten kan ni lista ut själva. Nämnde jag förresten att mördaren bär en blodig burka och vars vapen är en svingande spikklubba?

 

Betyg: 10/10!


 

Robins hemliga film:

The Babadook (2014)

 

 

En av 2010-talets mest omtalade och kritikerhyllade skräckfilmer var inte ens tänkt att vara en skräckfilm. Istället är det en berättelse om en ensamstående mamma (Essie Davis) som dras ner i en depression som kulminerar i en psykos. Skräckfilmsstämpeln kan komma sig av att depressionen porträtteras som en spöklik demon som vaknar till liv ur en av sonens (Noah Wiseman) sagoböcker - sagobok som kunnat få bröderna Grimm att krypa ner och gömma sig under täcket med lampan tänd hela natten och ändå inte sova en blund.        Känslan av obehag byggs upp finstämt under filmens gång men när skräcken smyger sig på och till slut tar överhand gifter den sig inte med obehaget. Istället dras skräckmomentet och striden med demonen ut allt för länge och redan halvvägs in i filmens klimax har du tappat både intresset och skräcken. Stor besvikelse men välspelat och stilfullt och ändå en helt okej film.

 

Betyg: 5/10

 

 

 

*Universal planerar nu att re-boota hela sin skräckfilmskanon och har redan gjort Dracula Untold (2014). Även The Mummy, Frankenstein, Wolf Man och Creature from the Black Lagoon ska få nya filmer om allt går enligt planerna.