Jocke

300 - THIS IS A BAD MOVIE!
Perserna anfaller Grekland under den heliga högtid som är Spartas krigsfria period. Kung Leonidas (Gerard Butler) tvingas därför marschera till motstånd med endast sin personliga livvaktsstyrka på 300 man. Spartanerna är modiga, brutala, orädda och tränade till att bli hårdföra soldater från 7-års ålder men hur kommer det att klara sig mot en armé som får självaste marken att skaka?

                     

Zack Snyder - specialeffekternas okrönte konung lever inte upp till titeln i denna film. 300 är en väldigt ojämn film. Om vi börjar med de redan nämnda specialeffekterna så är stridsscenerna (som upptar ca 99 % av filmen) riktigt bra och här visar Snyder sig i sitt essä med ben som huggs av och blod som sprutar vackert i slowmotion men när det kommer till bakgrunderna tror jag aldrig att jag har sett så dåliga greenscreeneffekter! En halvblind 90-årig gubbe med starr som tappat sina glasögon skulle på en mils avstånd kunna se att de var fake! Att man valt att lägga ett guldigt skimmer över hela filmen är inte heller till dens fördel. Jag tror att man hade vunnit på att låta filmen gå i en mörkare ton. Dels skulle den pinsamma greenscreenen skymmas och det skulle överhuvudtaget stärka känslan i filmen och ge den mer trovärdighet. För är det något som 300 saknar så är det trovärdighet. Det blir aldrig riktigt trovärdigt trots att de baseras på en verklig händelse: slaget vid Thermopyle år 480 f.kr. En bidragande faktor kan vara den redan nämnda greenscreenen men också att sparterna drar ut i krig i läderblöja och mantel. Spartas riktiga rustning vägde omkring 27 kilo och bestod bl.a. av ett harnesk men det skulle ju ha täckt över de 300 identiska tvättbrädorna som skådespelarna faktiskt tränade sig till på riktigt. Man kan säga så mycket som att det inte är konstigt att parodikungarna Jason Friedberg och Aaron Seltzer lagt en gaystämpel på Spartanerna i sin klockrena parodifilm Meet the Spartans. 300 blir aldrig trovärdig och stundtals mer löjlig än cool.
Ni som sett något av Zack Snyders andra verk vet att det inte är ofta specialeffekterna det brukar falla på utan på handlingen som slarvas bort i skapandet av de förstnämnda. I 300 har Snyder gjort det enkelt för sig och skippat handling helt. Det är bara Sparta vs Persien LETS RUMBLE! Hemma i Sparta försöker dock Snyder klämma in lite drama och intriger och annat smarrigt och han lyckas faktiskt bra men det upptar en för liten del av filmen för att det ska lyfta den.

                  
                        Persisk General: "Spartans, lay down your weapons." 
                        Kung Leonidas: "Persians! Come and get them!"

Som jag sa tidigare är slowmotion ett av Zack Snyders starkaste kort och i 300 verkar han ha använt det för mycket så att det har smittat av sig på hela tempot i filmen. Jag tror att 300s största problem faktiskt är att den är för seg och blir aldrig spännande mer än några få minuter här och där. Just som tempot är påväg upp klipps det av av David Wenhams berättarröst. Jag förstår hur de tänkt när de stoppar in den i tid och otid, de försöker skapa en inramning till filmen, men faktum är att det blir för mycket. Det hade räckt med att ha berättarrösten i början där den berättar om barnuppfostran i Sparta och kung Leonidas uppväxt och i slutet där den liksom knyter ihop säcken. Det hade räckt som inramning och alla gånger där emellan kunde ha skipats och på så sätt snabbat på tempot och antagligen stärkt känslan i filmen om vi inte fått så gott som varje scen förklarad för oss i detalj. Men filmens målgrupp - hjärndöda, adrenalinpumpade och blodtörstiga femtonåriga pojkar med aggresivationsproblem - kanske behöver denna hjälp på traven för att förstå vad som händer för 300 har ju en komplicerad handling. Tillhör man den målgrupp som jag nyss beskrev så skulle man nog också med ett spartanskt illvrål ger 300 en kraftfull femma som betyg. Men om man som jag inte tillhör denna grupp ger man den istället en stark tvåa för några få träffsäkra humoristiska repliker i ett annars platt manuskript och i vetskapen om att Zack Snyder kan mycket bättre...     


       
       "This is where we hold them! This is where we fight! This is where they die!"

Betyg: 2/5.