Jocke

Terminator: Genisys - onödig men godkänd uppföljare.

Året är 2029. John Connor (Jason Clarke), ledaren över motståndsrörelsen i kampen mot maskinerna och datorprogrammet Skynet, sänder Kyle Reese (Jai Courtney) tillbaka i tiden till 1984 för att skydda hans mamma Sarah Connor (Emilia Clarke) från en Terminator som Skynet skickat tillbaka för att döda henne. När Kyle anländer till 1984 inser han dock snart att allt inte är som det ska och att en ny tidslinje skapats. Kyle teamar upp med en redan combatready Sarah, sedan barnsben upplärd av en beskyddande Terminator (Arnold Schwarzenegger), för att stoppa Skynet från att skapas och rädda mänskligheten.

 

 

 

 

Eftersom man i Hollywood för tillfället verkar ha fått nån sorts mental härdsmälta när det kommer till original storys kommer här ännu en av många uppföljare till gamla klassiska filmserier. Frågan jag kommer inleda min recension med är därför välkänd för er; behövs det en ny uppföljare till The Terminator från 1984? Svaret på den frågan är nej. Faktum är att behovet av uppföljare egentligen slutade vid Terminator 2: Judgement Day. Terminator 3: Rise of the Machines och Terminator: Salvation var redan de onödiga men Terminator: Genisys visade sig däremot ha mer kvalité än dem båda tillsammans. Terminator: Genisys har även blivit erkänd av James Cameron, regissören till The Terminator och Terminator 2: Judgement Day, som Terminator 3. Cameron ser alltså inte på Terminator 3: Rise of the Machines och Terminator: Salvation som Terminator-filmer och inte heller Terminator: Genisys verkar göra så då dess story faktiskt tar vid efter händelserna i The Terminator. Storyn ja. För att fullt ut greppa den måste vi först ta en liten snabbresumé genom serien så här långt.

 

The Terminator från 1984 tar sin början 2029 då kriget mellan människa och maskin har pågått sedan datorprogrammet Skynet iscensatte ett atomvapenkrig den 29 augusti 1997. Människorna, ledda av John Connor, håller på att vinna mot Skynets maskiner. Skynet skickar därför tillbaka en av sina dödarrobotar - kallade terminators - till 1984 för att döda John Connors mamma Sarah Connor och på så sätt hindra John från att födas. John känner naturligtvis till detta och skickar därför tillbaka Kyle Reese för att beskydda Sarah. Kyle ska även komma att bli Johns far. Kyle och Sarah lyckas döda terminatorn och säkrar segern i framtiden. I Terminator 2: Judgement Day skickar Skynet ännu en terminator tillbaka till 1994 för att döda John Connor, nu 10 år, men John lyckas få tag i en terminator som han programmerar om till att beskydda hans tioåriga jag och skickar tillbaka den. 1994 har Sarah Connor spärrats in på mentalsjukhus pga sina berättelser om framtiden och John bor hos fosterföräldrar. Tillsammans med terminatorn befriar John sin mamma och de besegrar den onda terminatorn och hindrar programmeraren Miles Dyson, som skapat Skynet med hjälp av delar från den första terminatorn, från att aktivera datorprogrammet. De förstör sedan Skynet och även terminatorn för att hindra någon att någonsin skapa Skynet. Här är filmseriens egentliga slut då Sarah och John styr in i en outforskad framtid fylld med hopp.

  Som ni vet gjordes det ändå ytterligare två filmer, Terminator 3: Rise of the Machines (2003) och Terminator: Salvation (2009). Kortfattat så skickar Skynet i Terminator 3: Rise of the Machines - surprise - tillbaka ännu en terminator för att döda John och alla som är hans närmaste män i motståndsrörelsen. Denna gång till 2004 och Johns fru Katherine skickar tillbaka en terminator för att återigen skydda John. Vi får även här veta att Judgement Day är invariable och kommer ske någon gång oavsett vad som händer. Det nya datumet är satt till den 25 juli 2004 och filmen slutar med att Judgement Day inträffar. Terminator: Salvation berättar sedan en liten story om hur John Connor och Kyle Reese träffas för första gången år 2018. Så. Den snabbresumén blev ändå ganska lång men det är en invecklad filmserie som med Terminator: Genisys bara kommer blir ännu mer invecklad. Håll i er. Här kommer storyn.

 

Terminator: Genisys börjar precis som The Terminator och fram till ögonblicket då Skynets terminator - spelad av Brett Azar vars ansikte förvånansvärt övertygande datoranimerats till att se ut som en 37-årig Arnold Schwarzenegger - anländer är det bitvis en remake frame by frame. Vi får berättelsen om början på jordens undergång den 29 augusti 1997 och om motståndsrörelsen berättad för oss av Kyle Reese istället för Sarah Connor som leder fram till att motståndsrörelsen intar Skynet och att Kyle frivilligt anmäler sig att skickas tillbaka till 1984 för att beskydda Johns mor. Sen ändras allt. När Skynets terminator av model T-800 anländer möts den av en annan terminator, även den av model T-800 men med ett åldrat yttre hudskikt, och Sarah Connor som terminerar den. Kyle Reese springer även han in i en av Skynets terminators av model T-1000 som han räddas ifrån av Sarah Connor. Kyle få sedan klart för sig att tidslinjen ändrats. Skynet försökte redan 1973, när Sarah var nio år, döda henne. De lyckades bara döda hennes föräldrar och Sarah räddades av en terminator som med vetskap om vad som kommer hända i framtiden uppfostrat henne sedan dess. Sarah och terminatorn har även byggt en tidsmaskin med vilken de tänker åka framåt i tiden och stoppa Skynet från att skapas. Den nya Judgement Day för denna tidslinjen är i oktober 2017 och Skynet kommer ta över världen genom att använda den hypade appen Genisys, skapad av Miles Dyson (Courtney B. Vance) och hans son Danny (Dayo Okeniyi), som trojansk häst. Skynet tänkter förstås inte ge upp så enkelt och skickar därför hinder på vägen i form av deras kraftfullaste terminatormodel någonsin.

 

 

 "I've been trying to teach him to blend in."

 

Som jag inledde den här recensionen, som hittills mest bestått av handlingsbeskrivning, med att säga så är Terminator: Genisys i stil med sina två föregångare ganska onödig. Vi behöver inte Terminator: Genisys och definitivt inte de två ytterligare uppföljare som Paramount redan planerat innan 2019 då filmrättigheterna rullar tillbaka till James Cameron. Men den har som jag sa mer kvalité än Terminator 3: Rise of the Machines och Terminator: Salvation tillsammans, vilket inte är någon jättebedrift i och för sig, men det gör att den åtminstone fyller någon form av funktion rent underhållningsmässigt. Storyn, som större delen av recensionen kretsat kring, är, om än invecklad, intressant men lider lite av att det här nu är fjärde gången vi ser samma grundstory med terminators som skickas tillbaka i tiden för att slåss mot Sarah eller John Connor. Det är inte utan att man får lite been there done that-känsla även fast Terminator: Genisys kommer med några nya små inputs till filmens universum.

 

Filmens stora behållning är ju ändå trots allt nostalgin i form av Arnold Schwarzenegger och hans gestaltning av den nu åldrade Terminatorn T - 800. Trots att Sarah under över 10 års tid har försökt att få honom att bli mer mänsklig och smälta in märks det tydligt att han är en robot, förlåt, en cyborg bestående av en metalkropp med levande mänsklig vävnad på utsidan. Det görs även en mängd, ibland för krystade, referenser till de tidigare filmerna i serien. Eftersom man av förklarliga skäl inte kan använda Linda Hamilton och Michael Biehn i huvudrollerna som Sarah Connor och Kyle Reese har man därför bytt ut dem mot Emilia Clarke och Jai Courtney. Även John Connor har bytts ut och gestaltas av den femte nya skådespelaren på lika många filmer. Låt oss börja med Emilia "Mother of Dragons" Clarke från bland annat Game of Thrones.

   Sarah Connor är att betrakta som en av de mest uppskattade när de kommer till starka kvinnliga karaktär på film. Att facklan från den oförglömliga Lisa Hamilton gått till Emilia Clarke, som redan med mållös precision gestaltat vår tids starkaste kvinnliga karaktär på TV, är därför betryggande. För att dessutom vara hennes första actionrulle gör hon extra bra ifrån sig. Jai Courtney som Kyle Reese har det däremot lite tuffare. Kanske är det att han hamnar i skuggan av den strålande Clarke och ikoniska Schwarzenegger, som förövrigt klickar otroligt bra i sitt fader-dotter-samspel, men han gör mest okej ifrån sig. Jason Clarke är även han till en början något blek som John Connor men blir bättre allt eftersom hans karaktär utvecklas. Mer än så säger jag inte om det.

 

  

"The timeline John sent you to no longer exists. Everything's changed... and we can

stop Judgement Day."

 

 

Terminator: Genisys har som sagt en intressant story men full med plot holes verkar den inte helt och hållet själv veta var och hur den passar in tillsammans med de övriga delarna i serien. Likt Jurrasic World är den lite av en reboot, remake och sequel på samma gång. Även som Jurassic World fyller den på sätt och vis på nytt sina föregångares funktion med att höja ett varningens finger. Vårt samhälle är snart fyllt till bredden av maskiner - robotar - som kan göra i princip allt. Vi kommer på riktigt närmare och närmare att skapa något som skulle kunna bli nya Skynet i vår iver att skapa en självständigt tänkande Artificiell Intelligens. Är det egentligen så klokt? Utan att avslöja allt för mycket om Terminator: Genisys så kan jag säga att den temamässigt kombinerar The Terminator och Terminator 2: Judgement Day och avslutas med hopp om en ny tidslinje där framtiden inte är förutbestämd. Att det som jag sagt kommer ytterligare två filmer de närmaste fyra åren slår dock ganska effektivt hål på detta hopp. Även en mid-credit scene, som jag dock till min förtret missade då jag lämnade biosalongen för tidigt, bygger upp för att framtiden inte är så säker som man kan tro.

   Terminator: Genisys är en ganska onödig uppföljare och det behövs verkligen inte två till. Med det sagt är den också underhållande och med en för omständigheterna bitvis intressant story och ett relativt smart manus samt specialeffekter som håller måttet och flörtar med originalet. Terminator: Genisys fyller på så vis någon form av funktion - och jag skulle likt Cameron kunna sträcka mig till att kalla den Terminator 3 - men man får ändå ut mer av att se om 1:an och 2:an. Jag säger till Arnold Schwarzenegger likt Bruce Willis i The Expendables 2: "You've been back enough."

 

Betyg: 3/5.