Jocke

Hidden Figures - en feelgood-film med tyngd.
Året är 1961. På NASA:s avdelning för färgade mänskliga datorer arbetar bland andra de tre vänninorna Katherine Coleman (Taraji P. Hanson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) och Mary Jackson (Janelle Monáe). Alla dessa tre - men främst Katherine - ska komma att spela en avgörande roll i USA:s rymdkapplöpning mot Ryssland och arbetet med att få upp den första amerikanen i rymden.
 
 
 
 
 
Som det mesta andra nuförtiden på vita duken är Hidden Figures baserad på verkliga händelser och rider på den senaste trenden av att synliggöra "hemliga" personer bakom några av världshistoriens största händelser. Årtiondet är alltså 1960 och på NASA har man så kallade "human computers" som arbetar med att kontrollera uträkningar. I West Area Computing Division - som ligger placerat cirka en kilometer från huvudbyggnaden - arbetar de matematiker som är kvinnor och mörkhyade. Här finner vi filmens tre huvudpersoner - Katherine Coleman, Dorothy Vaughan och Mary Jackson. USA är i full rymdkapplöpning mot ärkefiendens Ryssland och när Ryssland blir först med att lyckas få ut en människa i rymden sätts det hård press på NASA att färdigställa den rymdfarkost som ska föra den första amerikanen ut i en omloppsbana kring jorden.
   Man tvingas söka brett efter medarbetare till den grupp som ska räkna ut matematiken bakom att föra en person säkert ut i rymden och tillbaka igen. Katherine Coleman - som gick ut high school vid 14 års ålder för att sedan plugga vidare på collage där hon läste alla matematikklasser som fanns tillgängliga för att vid 21 års ålder bli den första mörkhyade kvinnan att ta examen från West Virginia University - rekryteras till The Space Task Group som leds av den surmulne Al Harrisson (Kevin "prince of thieves" Costner). Katherines uppgift är från början att kontrollräkna de andra matematikernas uträkningar - bland annat den arroganta Paul Staffords (Jim "Sheldon Cooper"  Parsons) - men ganska snart inser Harrisson att Katherine är den skarpaste hjärnan i gruppen och hon får sakta men säkert mer och mer uppgifter kring att utforma den faktiska matematiken än att bara kontrollräkna den. Tiderna förändras dock snabbt och med intågandet av datorn - IBM [= International Business Machines] - spåddes de "mänskliga datorerna" bli överflödiga. Dorothy Vaughan - föreståndare för de mänskliga datorerna i West Area Computing Division - inser att det gäller att ligga steget före och utbildar sig på fritiden i tekniken bakom IBM och sedan utbildar hon sina anställda i samma teknik så att de när tiden kommer ska kunna leda arbetet med att hantera de nya datorerna. Mary Jackson blev den första kvinnan att tillåtas gå kvällskurser på den helvita Hampton High School för att sedan komma att bli NASA:s första kvinnliga mörkhyade ingenjör.
 
 
 
"Every time we get a chance to get ahead they move the finish line. Every time."
 
 
 
Hidden Figures är som sagt baserad på verkliga händelser men som alltid har man tagit sig vissa dramaturgiska friheter - som att t.ex. Jim Parsons och Kevin Costners karaktärer är en sammansättning av flera olika verkliga personer och Mary Jacksons del i filmen utspelade sig egentligen några år innan filmen äger rum - men det är ett faktum att filmen är av sådan karaktär att vi egentligen vet från början i stora drag vet hur den kommer sluta. Det gäller därför för filmer som Hidden Figures att lyckas leverera något intressant däremellan. Det lyckas Hidden Figures med.
   Hidden Figures är en feelgood-film med tyngd. Det är inte alltid lätt att lyckas med det konceptet men det gör man. Filmen är förvånansvärt lättsam trots att den övergripande tar upp rasfrågan i det segregerade USA - bland annat måste Katherine när hon ska på toaletten springa en kilometer bort från Langley Research Center till West Area Computing Division eftersom det inte finns några toaletter för färgade i huvudbyggnaden och när hon under första dagen på det nya jobbet tar kaffe ur kaffekannan på kontoret, som i övrigt består av vita män, resulterar det i att hon nästa dag möts av en liten kaffekanna bredvid den stora med ettiketen "coloured". Hidden Figures lyckas även med att göra matematik spännande för gemene man eftersom filmen till stora delar består i olika personer som står med tavelkritor i handen och funderar. Men dess styrka ligger framförallt i dess otroliga lättsamhet och val att arbeta med starka färger i en i övrigt ganska grå historia.
 
 
 
 "Let's get the girl to check the numbers."
 
 
Lite ironiskt nog med tanke på filmens teman så verkar det bara vara när det ska göras filmer om de mörkhyades uppleverlser i USA under apartheidtiden som det helt plötsligt finns mängder med mörkhyade skåedespelare och skådespelerskor att tillgå. I huvudrollstrion har vi Taraji P. Hanson, Octavia Spencer och Janelle Monáe som alla tre gör strålande ifrån sig och frambringar det bästa hos sina respektive karaktärer - jag är förvånad att inte Hanson var nominerad under helgens Oscarsgala. Vi ser även Adis Hodge som mannen till Mary Jackson, som är den i filmen som mer aktivt deltar i kampen mot apartheidsystemet, och Mahersala Ali som Colonel Jim Johnson som uppvaktar den spelat svårflörtade Katherine.
   Bland de vita aktörerna har jag redan nämnt Kevin Costner och Jim Parsons som tillsammans med Kristen Dunst är de mer framträdande vita karaktärerna. Kevin Costner gestaltar som sagt chefen över The Space Task Force Group som till det yttre är en bufflig bossig chef som kör med sina anställda men som egentligen har ett hjärta av guld. Jim Parsons är för de flesta känd som det självgoda geniet Sheldon Cooper i CBS:s succéserie The Big Bang Theory och efter hans första scen i Hidden Figures hinner man tänka; Har de anlitat honom för att göra en Sheldon-kopia? men det stämmer inte riktigt. Paul Stafford, som Parsons karaktär heter, är som Sheldon Cooper om man placerat honom på NASA på 60-talet och tryckt ner honom ordentligt i skorna. Det ger tillräckligt med förändring för att tvätta bort det mesta av Sheldon-kopia-tankarna.
 
Hidden Figures är som jag nämnde tidigare en lättsam film som hanterar tunga ämnen och kombinerar detta med en story som gör matematik spännande. Välgjort och deffinitivt något som alla borde se!
 
 
 
 
Betyg: 4/5.