Jocke

Stockholm Bloodbath - Kill Bill möter Historien om Sverige i denna F-word-extravaganza!
Systrarna Freja (Alba August) och Anne (Sophie Cookson) bevittnar hela sin familj slaktas av ett gäng anhängare till Kung Kristian II (Claes Bang) och beger sig sedan ut på en hämndauktion som ska komma att placera dem mitt i händelsernas centrum för Stockholms blodbad.
 
 
 
 
 
 
 
"Det mesta av det här har faktiskt hänt". Med denna text inleds Stockholm Bloodbath. Eller ja, texten är på engelska för istället för att alla talar svenska så talar alla engelska, svenskar, danskar eller tyskar spelar ingen roll. Och redan här kanske ni börjar ana att detta inte är your ordinary kostymdrama 101. Och det är mycket riktigt. Stockholm Bloodbath är Kill Bill möter Historien om Sverige i en B-actionrulle av A-actionrullepropoptioner!
 
Jag ska erkänna att jag redan när trailern för filmen kom var väldigt tveksam till det hela. Skulle man verkligen lyckas? Jag tänker att om man ska lyckas så måste man verkligen gå all in, och det gör man! Den enda kritik jag egentligen har mot Stockholm Bloodbath är att man inte vågat skruva till det ytterligare ännu lite mer! Men det ska sägas är en väldigt liten kritik eftersom det redan är mer än väl tillskruvat som det är. Dialogen är riktigt bra skriven - med smarta, moderna referenser till bl.a. Stockholmssyndrom och feminism som ändå hittar sin plats i 1500-talets Sverige - och det undgår ingen att den stora inspirationen för helheten stavas Tarantino! Riktigt upp på hans nivå tar man sig dock aldrig - och längden på 2 h och 25 min hade med fördel kunnat tightas till betydligt - men i övrigt är det bara att göra hatten av, eller ska jag säga huvudet av?, till regissören Mikael Håfström och hans cast som mest verkar att ha haft en genuint rolig dag på jobbet och i samband med detta lyckats göra en fullt fungerande splatteractionkomedi av en av de blodigaste och mörkaste delarna av vår historia!
 
 
 
 
 
 
 
 
Betyg: 8/10