Jocke

The Hunt - B-flick satir med maxat våld!
12 främlingar vaknar upp i en skog med munkavel och de inser snart att de är villebråd i internetkonspirationen kallad Manorgate som går ut på att den politiska eliten varje år kidnappar "normal folks" to hunt for sport...
 
 
 
 
 
Den här recensionen kommer att innehålla en del spoilers för dig som inte sett mer än första teasern för The Hunt. Vill du gå in med noll detaljkännedom om handlingen så läs inte vidare.
 
 
 
The Most Talked About Movie of the Year is One That No One's Actually Seen. Så lyder taglinen för skräckstudion Blumhouse Productions film The Hunt och som ni ser på postern ovan var den egentligen tänkt att ha premiär 27 september förra året, 2019. Men efter att teaser trailern släppts - som var i from av en reklamfilm för The Manor The ultimate human experience av vad man kunde utläsa att filmen handlar om rika människor som jagar andra människor for sport - tog debatten fart, främst påeldad av FOX News som ni kan se på postern uttalade att - utan att ha sett filmen - The Hunt "Shows Hollywood for what it really is; Demented and evil". I skenet av en allt mer hetsig debatt och att USA precis genomlidit två större massskjutningar tog Universal - som distrubuerar filmen - beslutet att plocka bort den från releaseschemat, utan någon plan för om den överhuvudtaget skulle släppas alls. Men nu var det alltå dags. Den 13 mars 2020 rullade The Hunt upp på biograferna med taglinen The Most Talked About Movie of the Year is One That No One's Actually Seen.
 
Nog för att amerikanarna har en tendens att vara lite för bajsnödiga när det kommer till filmer som skapar kontrovers men i det här fallet kan jag ändå förstå att studion valde att dra in filmen för den är som samhällsklimatet ser ut lite av att köra ner foten i ett bålgetingbo, vilket vill jag vara tydlig med är något som film som medie ska göra och jag är väldigt tacksam för att Universal beslutade att i slutändan låta filmen gå upp på biograferna, ett viktigt filmpolitiskt statement. När man hör storyn - rika människor som kidnappar "vanligt folk" för att jaga dem likt djur - dras tankarna till ett av Blumhouse Productions flaggskepp, The Purge-serien, och man tänker naturligt att de rika i det här fallet är right-wing-republikaner som har second amendment som runkmaterial men det är här som filmens twist kliver in. Offren här är conservative right-wing:ers och jägarna är rika, elitliberaler. Det slängs dock flera kängor åt båda de politiska hållen under filmens gång för The Hunt är en satirisk B-flick förpackad i maxat våld!
   Storyn är däremot egentligen ganska komplex. The hunt i filmen började som ett skämt i en chattgrupp för en grupp vänner som tillhör den liberala eliten. Konversationen spreds sedan under vad som av right-wing:anhängare på nätet snart döptes till Manorsgate då det växte fram en konspiration att gruppens ledare - Athena (Hilary Swank) - äger ett manor dit den liberala eliten varje år tar kidnappade "normal folks to hunt för sport". I dagens mediasamhälle startades självklart ett drev mot de inblandade i skämtet vilket resulterade i att de blev uppsagda från sina jobb och tillsammans började de planera för att göra verklighet av konspirationen - och de valde ut 12 offer som alla deltagit i häxjakten mot dem. Det gör dock ett misstag när de kidnappar ex-military Crystal (Betty Gilpin) som inte har några som helst planer på att låta sig bli jagad och snart är jägarna dem jagade. Vad som började som ett skämt blev alltså verklighet och frågan hänger i luften vems felet är. Kängor slängs som sagt åt båda politiska hållen och ännu en twist mot slutet av filmen som jag inte tänker gå in på här tillför ytterligare dimension. The Hunt utmanar dock vårat sätt att se på den här typen av film, för om vi ska vara ärliga så är ofta the tables turned, dvs att det är right-wing:ers som är antagonisterna och vänsterliberaler protagonisterna, och frågan är hur benägna vi är att känna sympati för offren eller om vi istället känner att de får vad dem förtjänar? Och vad säger det i så fall om oss?
 
Ja, The Hunt väcker många (obekväma) frågor och målar upp extremen av det polariserade samhället men den är också en riktigt underhållande B-filmrulle med maxat våld, och om du så här i coronatider inte känner för att gå till biografen så har Universal nyligen utannonserat att de med start den 20 mars kommer släppa flera bioaktuella filmer på diverse streamingtjänster, bland annat Amazon Prime där du mot en biobiljettskostnad kan hyra filmerna under 48 h. Så gör det. Hyr hem The Hunt, eller gå till biografen. Oavsett hur du väljer att se den så bör du se den. För att ha sett The Most Talked About Movie of the Year That No One's Actually Seen.
 
 
 
"You wanted it to be real, so you decided it was."
 
 
 
 
 
 
Betyg: 4/5.