Jocke

Julavslutning i kyrkan en självklarhet då julen är religiös!
Så har den blossat upp igen. Debatten som är lika traditionsenlig som den högtid den debatterar - julavslutning i kyrkan. Kommer inte ihåg om jag skrivit något längre i frågan innan här på bloggen men nu gör jag det iaf. Låt oss börja med lite ren fakta.
    Inom den kristna tron firar man julen till minne av Jesu födelse. Man går till kyrkan, tänder ljus och läser ur Lukasevangeliet. I Norden och Sverige dök denna version av julen upp för runt 1 000 år sedan. Innan dess hade man inom asatron firat midvinterblot i december för att hedra gudarna Oden, Tor och Frej. Man samlades i sina tempel och offrade djur, främst grisar, vars blod man stänkte på altaret, väggarna och de församlade. Man tillredde  sedan offerdjuren och åt dem alltmedan man drack stora mängder öl.
    När kristendomen då kom till vikingarnas boningar passade det bra att ersätta midvinterblot med firandet av Jesu födelse som sedan år 354 hölls den 25 december. Man städade upp vikingarnas vilda fester och tillställningar, fyllde dem med kristna budskap, men behöll ändå det myckna drickandet som en central del i firandet och det fick funka som en bro mellan de båda religionerna. Julskinkan på våra julbord är en delikates som härstammar från våra asatronende förfäder och även så dopp i grytan. Allteftersom har julen sedan byggts om, byggts på och ändrats om. Vissa saker har fått stanna och andra tas bort. Det religiösa inslagen har dock alltid funnits kvar. 
 
Vad jag dock vill ha sagt med denna korta historielektion är att för den som vill fira en icke-religiös jul räcker det inte med att  neka sina barn att gå till kyrkan. Man kan som redan nämnt inte ha julskinka på bordet. Du kan inte heller ha jultomte då denna trevlige farbror är ingen mindre än den helgonförklarade Sankt Nikolaus som gav pengar åt det fattiga och tyckte mycket om barn. Du får isf välja den inhemske julbocken, som iofs kan härledas till Tors bockar, eller gå tillbaka till den gråa och elaka tomten som användes som ett sätt att få barnen lydiga; "Var snälla Annars kommer tomten! Ni skulle föresten inte behöva någon jultomte eftersom julklapparna härstamma från den romerska mytologins nyårsfirande. Lucia kan inte heller firas då detta är ett kristet helgon som brändes på bål för sin kristna tro. Lussekatterna, som brukligt äts vid detta firande, härstammar från djävulen, Lucifer, och tillhör sedemera också kristendomen. De saffrandelysande bullarna användes för att hålla den ljusskygga och till katt förklädda djävulen borta från barnen. I dom fall där det är aktuellt så kan ni inte heller dricka alkohol under julen. Alkoholruset är nämligen till för att försätta sig i kontakt med högre makter. 
    Detta är bara några exempel på hur julen, trots sin kommersiella utveckling, fortfarande är religiöst betingad fast man idag kanske mest har bytt ut kyrkobesök och tempelfester mot den rituella samlingen kring tv:n kl. 15 för att se Kalle Anka och hans vänner önska god jul.
   Men låt oss nu försöka vandra oss tillbaka till debattfrågan: julavslutningar i kyrkan för skolbarn. Jag har personligen gått på två skolor under min grundskoleutbildning som varit en av varje så att säga; en med julavslutningar i kyrkan (årskurs 0-5) och en med julavslutningar i skolan (årskurs 6-9). Den sistnämnda av det enkla skäl att det inte fanns någon kyrka i det samhället där skolan låg. Vad jag vill komma till är att jag ser inget fel med något av sätten. Det finns kanske också en sista liten parentes att nämna i den här debatten innan jag går in på mina personliga åsikter. Denna sak har jag aldrig hört tagits upp, iaf inte i den offentliga debatten, och det är att utan kyrkan hade vi inte haft någon allmän skola. Det var kyrkan som drog igång undervisningen i vilken också de fattiga kunde bli lärda. Det finns alltså ett starkt band mellan skola och kyrka och kyrkans influerande över skolan varade ända fram till 1800-talet.
 
   Om jag nu ska avsluta med att gå in på mina egna åsikter i debatten, för hittills har jag lagt fram ren fakta kring frågan. Jag ser inget problem med att våra barn går till kyrkan med skolan på julen. Julen är i Sverige sedan 1 000 år tillbaka kristen. Det är ett faktum som inte går att bortse ifrån. Att känna till detta faktum och ha kunskap om det anser jag vara allmänbildning. Att man då från skolans sida tar barnen till kyrkan och låter prästen berätta om detta är självklart. Man kan isf sätta det under religionsundervisning, där även den kristna tron fortfarande ska ha en särdelad plats enligt skolverket, samma skolverk som förbjudit all religiös utövning i det kyrkliga rummet när skolbarn är närvarande. Jag tror inte heller barnen bryr sig. Jag har aldrig hört ett barn höjt rösten i debatten och klagat på hur hemskt det är att behöva gå och lyssna på prästen i kyrkan. Barnen tänker inte på detta. När de sitter i kyrkbänken och lyssnar på julsagan tänker de mest på att det är jullov snart och allt kul de ska göra då eller på vilka julklappar de kan tänkas få av sina föräldrar. Föräldrarna däremot är de som sitter hemma och tänker: HJÄLP! Nu sitter mitt barn i kyrkan och blir hjärntvättad av någon prelle!
  
    Vi lever i ett sekularitserat samhälle och religion har blivit någon form av boogeyman  bland vuxna samhällsmedborgare  som de känner är sin plikt att rädda och skydda sina barn ifrån. Om nu motståndarsidans ekvation skulle gå ihop sig så skulle debatten inte finnas. Alla skulle vi vara hjärntvättade från två kyrkobesök om året, ett på vintern och ett på sommarn, i 9 års tid. Det faktum att vi de resterande 363 dagarna "hjärntvättas" av våra föräldrar har ingen påverkan. Bevisligen har inte detta skett då debatten blossar upp år efter år och det kommer inte heller att ske. Låt ditt barn gå till kyrkan på julavslutningen och sen kan ni sitta där på julafton och äta er asatroskinka, öppna era julklappar från den kristna coca-cola-tomten och när ni sedan bänkat er framför Kalle Anka fördöma det religiösa tramset och förklara att det här är riktig jul!
   Missförstå mig inte nu, jag fördömmer inte alls er ateister och er tro men julen är religiös på ett eller annat sätt. Det går inte att komma ifrån. Det går inte heller att bortse från kyrkan och skolans starka band genom svensk historia. Vad som däremot skrämmer mig, och som genomsyrar hela debatten, är er rädsla för religion. Om ni nu är helt övertygade om att det inte finns någon gudomlig makt och ett liv efter döden varför är ni då så rädda för dem som tror olikt er? Det är ju de och inte ni som kommer bli besvikna när ögonen faller ihop för gott. Detta blev  ett långt inlägg och det svävade kanske ut här framåt slutet men jag tycker ändå att jag höll mig inom det tilltänkta ämnet. Jag ser inget fel med julavslutningar i kyrkan ej heller i skolan. Det viktigaste är att man belyser vad julen står för - värme, gemenskap, hopp och kärlek. Vem som gör det och var är oväsentligt.
 
   Jag vill dock göra klart att man kan inte ha kakan och äta upp den i den här frågan. Väljer man att ha avslutning i kyrkan får man ta hela paketet. Man kan inte förbjuda prästen att prata om Gud och Jesus i kyrkan. Man kan inte förbjuda prästen att ge Guds välsignelse i kyrkan och om man nu inte tror på Gud så blir ju denna välsignelse dessutom ofarlig för ditt barn. Man kan kort och gott inte förbjuda religion i en kyrka. Man kan inte heller fördöma kyrkan och sedan ha en julavslutning i skolan där man sjunger julsånger innehållande den kristna julberättelsen eller andra religiösa inslag. Detta var nog allt jag hade att säga i den här debatten. Jo, det var en sak till,  jag har som sagt gått till kyrkan med skolan som barn, jag har varit aktiv inom kyrkans barn- och ungdomsverksamhet, jag är konfirmerad, jag jobbar varje sommar som guide i en sommarkyrka och jag går fortfarande till kyrkan varje julafton på samling vid krubban och på julnattsmässa. Och vet ni vad? Jag är fortfarande inte hjärntvättad. Jag tror fortfarande inte helt och fullt på att Gud finns. Jag gillar dock det budskap som han ger kring jul och det lugn som hans hus inger. Julen är religiös på ett eller annat sätt och om ni var tvungna att välja mellan att skicka era barn till kyrkan eller till ett midvinterblot, vilket skulle det bli?
 
 God jul på er allihop - var och hur ni än väljer att fira den!