Jocke

Melodifestivalen 2016 - deltävling 4 - Gävle

Eclipse - Runaways
Eclipse promotade sitt bidrag med att det

var härligt att få spela riktig hårdrock på

bästa sändningstid i SVT. Ja, riktig rock är

det iaf men inte vidare hård och mer av ett

spår 5 på en platta än ett mello-bidrag.

 

 

 

Dolly Style - Rollercoaster
Förra årets energiknippen och publikfavorit bland

både små och stora i publiken är tillbaka med två

nya medlemmar fast med samma namn - ni kommer

väl ihåg namnen? Vfsh framför de i år låten Rollercoaster

skriven av låtskrivarna till Euphoria som är en bra låt men

inte riktigt 100 % Dolly Style.

 

 

 

Martin Stenmarck - Du tar mig tillbaks
Martins kärlekslåt till Marion i Disneys Robin Hood(?) är

mest en pinsam ripoff på Armeniens Eurovisionbidrag 2013,

Lonely Planet. Det här är sjumilakliv från vad han kunde

åstadkommit.

 

 

 

Linda Bengtzing - Killer Girl
Med ny frisyr kommer den mer naughty Linda fram. Killer

Girl är en klassiskt svängig Bengtzinglåt på svenska. Bäst

under kvällen men inget för Eurovision.

 

 

 

Frans - If I Were Sorry
Eftersom alla andra redan till leda tagit upp att Frans som

7-åring blev rikskändis med sommarplågan Who's da Man

om hur bra Zlatan kickar boll så tänker jag inte göra det.

Nu gjorde jag det viss iaf? Ja, ja, Frans har blivit 17 år och

mössan har åkt av på scen iaf. Hans framträdande igår

kändes som ett första fredagsfinalsframträdande i IDOL.

Här finns något att förbättra och arbeta med men det är

ingen färdig stjärna eller låt vi ser och hör.

 

 

 

 

Panetoz - Håll om mig hårt
De fyra afrikanska duracellkaninerna och finnen körde på

med samma förutsägbara koreografi som alltid och en

förvisso svängig låt men det är ju ingen direkt kvalité

utöver energin.

 

 

 

Molly Sandén - Youniverse
Den Killmanjaroklättrande Molly Sandén har varit favorittippad

från dag ett och schlagergeneralen Christer Björkman har därför

givetvis lagt henne sist ut i sista deltävlingen. 2006 års sista låt

Youniverse är en helt okej låt men den nya post-LA-Molly Sandén

kan så mycket bättre.

 

 

 

 

Så. Då har vi alltså hört alla bidragen i årets Melodifestival - tänk vad tiden går fort när man har fantastiskt roligt! Det har överlag varit ett stabilt och jämnbra startfält med några riktiga toppar och några djupa dalar - I'm looking at you Samir och Viktor - men framförallt en del material värdigt Eurovision. När allt kommer omkring är det ju vad allt handlar om - att hitta vår representant till Eurovision Song Contest 2016 i freaking Stockholm! Och nej, ni märkligt resonerande människor, bara för att vi vann förra året betyder inte det att vi inte behöver anstränga oss i år. Vilken annan tävling/sport resonerar man så? Med samma logik kan vi ju t.ex. ta ut ett riktigt sopigt lag till U21 i år. Nog pratat om det (för den här gången).

 

Den sista deltävlingen som hölls i Gävle leddes som vanligt av überproffsiga Gina Dirawi och vid sin sida hade hon Sarah Dawn Finer. Gina och Sarah har lett festivalen ihop förut vilket man uppmärksammade redan i inledningsakten där de båda framförde Du och jag igen - en omskriven version av Australiens Eurovisionbidrag från 2015 Tonight again. Det märks att det är ett sammansvetsat programledarpar som vi har framför oss och de kör stora delar av manuset utan manuskort. Senast Gina och Sarah ledde Hela Sveriges fest var det tillsammans med Helena Bergström som även hon gjorde comeback igår med sina älskade karaktärer från Melodifestivalen 2012 - Schlagernörden Lasse Ekström som bantat och skaffat pojkvän och Marianne von Reijne. Jonas Gardells schlagerskola rullade vidare och tog oss igenom alla beståndsdelar i en deltävling i Melodifestivalen med fokus på hur förnedrad man blir som artist i tävlingen och den Kungliga dramtensskådespelerskan Lena Endre reciterade Jag ljuger så bra.

 

Då så var vi framme vid kvällens stora snackis. Allt började med att sensationsjournalistiska kvällsblaskan Expressen i jakt på klick och hatstormar mot Gina Dirawi som mål felaktigt gick ut med att Gina Dirawi skulle sjunga nationalsången på arabiska som mellanaktsnummer. Internet goes crazy av troll och annat dåligt samhällsinformerade människor samt SD:are som öppet visade sitt raseri över detta landsföräderi värre än Quislings. Okej, man kanske inte använde precis dem orden men tonen sade det. Och den kategori människor som blev allra mest upprörda över mellanakten igår tyckte väl inte att hjälten Quislings lilla landsföräderi var så farligt överhuvudtaget.

   Vad som verkligen skedde under mellanakten var att Sarah Dawn Finer framförde Till Österland vill jag fara på hebreiska, Gina Dirawi sjöng Jag vet en dejlig rosa på arabiska och Jon Henrik jojkade Vi är starka (Mijjieh Lea Gaarkijes). Till sist fick det hjälp av en liten pojke vid namn Elliot Kleinschmidt samt kören PRO-tonerna, som inlett hela mellanakten med Verner von Heidenstams Sverige, att sjunga nationalsången - på svenska - men med den ytterst lilla skillnad att de bytt ut ordet "Norden" mot "jorden". Internet goes even more bananas... Det känns skönt ändå att man lever i ett så tryggt och säkert land som Sverige att vi har energi och ork att lägga tid på att bli rosenrasande över att man i ett underhållningsevenemang ändrar ett ord i vår icke officiella nationalsång och när Gina senare drog ett oskyldigt Zlatanskämt med Franz bröt åter helvetet löst på sociala medier. Melodifestivalen är hela Sveriges fest och avslutningsvis kring mellanakten vill jag sägs att det är djupt tragiskt när de enkla orden att alla ska få vara med och vara den de är uppfattas som ett politiskt statement och inte en ren och skär självklarhet.

 

Gävle avslutade alltså deltävlingarna i Melodifestivalen 2016 och nästa stopp på färden mot finalen i Globen är Andra Chansen i Halmstad - vilken välplanerad turnéplan va? Och gissa vem som kommer sitta i en kokande Halmstad Arena när kamerorna börjar rulla nästa lördag? That’s right bitchez - ME! Det ska bli riktigt spännande då det är min första livesända föreställning av Melodifestvalen som publik! Vi syns och hörs då! Håll utkik på min twitter - och för er som har den nya awesome Clara Henry-appen kan hålla ett öga även där - så lovar jag att posta lite uppdateringar om min dag på lördag. Vi hörs! Take care!

 

 

 

Min egen lista över vilka som var bäst (1 = bäst 7 = sämst):

1. Linda Bengtzing - Killer Girl
2. Dolly Style - Rollercoaster
3. Eclipse - Runaways
4. Molly Sandén - Youniverse 
5. Panetoz - Håll om mig hårt
6. Frans - If I Were Sorry
7. Martin Stenmarck - Du tar mig tillbaks