Jocke

F9 - Grym action men något hackigt uppbyggd story.
Dom (Vin Diesel) och Letty (Michelle Rodriguez) har följt i Brian och Mias (Jordana Brewster) fotspår och dragit sig tillbaka off the grid efter att de blivit föräldrar till Dom och Elenas son Brian (Isaac Holdane/Immanuel Holdane) men när Mr. Nobody (Kurt Russel) skickar ut ett nödanrop till medlemmarna i hans gamla crew går Dom motvilligt med på ett sista uppdrag. Mr. Nobody har lyckats tillfångata cyber-terroristen Chiper (Charlize Theron) men kraschat med sitt plan i Montecinto. Vid kraschlandningsplatsen finns inga spår av Mr. Nobody och när det visar sig att Chiper fritagits av ett team lett av ingen mindre än Doms övergivna bror Jacob (John Cena) tvingas Dom konfronteras med demoner från sitt förflutna.
 
 
 
 
 
20 år. Smaka på dem orden ett tag. Det är så länge sedan alltihop tog sin början. På den tiden var Dom och hans crew ett street race-gäng som kapade lastbilar lastade med DVD-spelare och som infiltrerades av polisen Brian i The Fast and the Furious (2001). Sedan dess har en del hänt. Under en resa genom 8 filmer - 2Fast 2Furious (2003), The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006), Fast & Furious (2009), Fast Five (2011), Furious 6 (2013), Furious Seven (2015) och The Fate of the Furious (2017) - har man metodiskt transformerat serien från Point Break med street race till the demon love child between Bond and Mission: Impossible där varje film ständigt letar efter sätt att toppa den föregående när det kommer till OTT-action. Som Roman sammanfattar det i den för recensionen aktuella 9:de filmen: We've taken out planes, trains, tanks. And I am not even going to talk about the submarine.
 
Det var alltså nu - efter en coronaförsening på över ett år - äntligen dags för den nionde delen i vad som kommit att tituleras The Fast Saga - F9. Som jag nämde ovan jagar man som sagt numer efter nästa OTT-action moment men man har också ända från början centrerat storyn kring the F-word - Family. Dom har alltid talat om vikten av familj och lojalitet och han har till vissa fans förtret även släppt in Hans mördare - Deckard Shaw (Jason Statham) - i denna samling i slutet av The Fate of the Furious vilket har startat hashtagen #JusticeForHan, mer om det senare. Handlingen i F9 kretsar på ytan som brukligt om att rädda världen - denna gång från ett supervapen som om det aktiveras kan via sateliter hacka alla vapensystem över hela jorden - men kärnan kretsar om än ännu mer kring familj då vi tidigt i filmen får veta att den som är ute efter att hitta och aktivera supervapnet är ingen mindre än Doms lillebror Jacob som vi hittills aldrig hört talas om. You always say never turn your back om family, but you turned your back om me som Jacob säger i en voice over i en av trailarna för filmen. Exakt hur detta hänger ihop ska jag inte gå in på i detalj men jag kan säga att vi går tillbaka till 1989 och storyn om hur Doms pappa dog på racingbanan, som Dom berättade om för Brian i The Fast and the Furious. 
   Detta innebär också att vi under filmen lopp får ett antal flashbacks till Doms uppväxt och det märks att man den här gången försöker lägga mycket mer krut på det emotionella och dramatiska bitarna än man brukar och det är inte utan att det haltar. Framförallt skulle jag säga att man inte riktigt får till tempot mellan de mer lugnare dramabitarna och de adrenalinpumpande actionsekvenserna och det gör även att eventuella plot holes blir mer synliga. Flashbacksen, som hade kunnat fungera fullt ut, förtas också lite av det faktum att man valt att gå åt cartoon-hållet och iklä de yngre tonårsversionerna av Dom & co i princip exakt samma kläder som de hade i The Fast and the Furious. Jag skojar inte, se efter själva. Jag skulle också säga att baserat på hur mycket man tryckt på relationen mellan Dom och Jacob i promotandet av filmen hade jag velat se lite mer scener där dessa två interagerar med varandra. Jag satte dock på förhand upp två kriterier för att jag skulle godkänna handlingen i F9 och det var en bra förklaring till Jacobs frånvaro i de tidigare filmerna och hur man förklarar att Han som vi såg fast i en bil som exploderade i The Fast and the Furious: Tokyo Drift nu visar sig vara vid liv. Utan att som sagt gå in på dessa båda delar i detalj så skulle jag säga att Jacob-biten är godkänd men Han-biten haltar kraftigt och det känns som att man själv trasslat in sig i sin egen invecklade efterhandskonstruerad filmkronologi. Och Justice for Han? Ja, sitt kvar till mid-credit-scenen så får du ett smakprov på detta, mer säger jag inte...
 
 
 
"There is nothing more powerful than the love of family. You turn that in to anger, there is nothing more dangerous"
 

 

Så storyn och handlingen i F9 får ändå med minus i kanten godkänt även om den i vanlig ordning egentligen innehåller fler hål än ett fiskenät men det är för att det finns en annan viktig beståndsdel som kan överskugga eventuella brister och den stavas action. Och är det något som The Fast Saga visat sig kunna leverera gång på gång så är det grymt bra action! Det har efter förra filmens ubåtbiljakt skämtsamt pratats bland fans och kulturskribenter om att det enda F&F har kvar att göra är att go to space och vad tror ni man gör i F9? Ja, ni läste rätt, Fast and Furious has went to space! Vad säger ni om jag säger a Pontiac Fiero strapped to a rocket engine? Impressive, right? Och till all ni som redan börjar höja rösterna om att det inte går att resa ut i rymden i en bil med raketmotorer iklädd begagnade dykardräkter så kan ni bara hålla tyst. Never, never. I would literally never shoot down anything, as long as it hits the parameters: ‘Is it badass? is it awesome? Will the audience love it? så resonerar F&F-manusförfattaren Chris Morgan och det har han rätt i. När du går in i en biosalong för att se en F&F-film så tar du allt vad fysikens lagar och overkligt heter och knycklar i ihop till en liten pappersboll och slänger i din mentala papperskorg och träder istället in i en värld där hårda bilar dämpar fall från höga höjder och där man kan köra bil i rymden - så länge det känns rimligt när du ser det så är det aldrig för mycket!

   Action-sekvenserna i F9 är som sagt riktigt bra och för i majoriteten av fallen handlingen framåt. Man visar också some love for the women som Michelle Rodríguez efterfrågat och F9 innehåller en hel del bad ass-scener både med de kvinnliga karaktärerna bakom ratten och i fighting mode. Scenen där Ramsey (Nathalie Emmanuel) inför att hon tvingas sätta sig bakom ratten berättar att hon inte har något körkort och aldrig kört bil hade lätt kunnat bli ett stereotypt hö-hö-kvinnor-kan-inte-köra-bil-moment men som Ramsey själv poängterar så är det inte vad hon tillför gruppen och hennes efterföljande insats innehåller en del humor men på det stora hela klarar hon av uppgiften och det blir mer av en yes-we-can-underton till det hela. You're a natural berömmer Dom henne, Of course I am replikerar Ramsey. På kvinnosidan får vi även se självaste Dame Helen Mirren visa sina skills bakom ratten och den celebre hip hop-stjärnan Cardi B gör ett inhopp i rollen som Leysa. Vi får även stifta bekantskap med Anna Sawai i rollen som Elle, en karaktär jag inte ska yppa mer om här men det känns som att man försöker fylla på med karaktärer inför en planerad all-female-spin-off, and I like it!

 

Så om man då ska försöka sammanfatta det här så försöker som sagt F9 höja ribban på den emotionella/drama-sidan vilket man lyckas skapligt med men det är framförallt i actionscenerna man visar att man fortfarande inte har tappat det! F10 Part 1 & Part 2 ligger på ritbordet och efter det är (bil)resan slut för Dom & co och det är inte utan att man undrar hur de ska lyckas toppa det här, men man är på samma gång helt och fullt övertygad om att de kommer göra just det!

 

 

 

"Do you miss your old life?"

"Every day"

 

 

 

 

 

 

Betyg: 7/10