Jocke

You Only Live Twice - okej Bondfilm
Bond (Sean Connery) är tillbaka och den här gången ska han förhindra ett krig mellan stormakterna USA och Ryssland som båda beskyller den andre för att stjäla rymdkapslar från dem - ute i själva rymden! England tror däremot att en annan stormakt ligger bakom nämligen Japan och James Bond skickas dit under hemlig identitet för att snoka reda på ledtrådar.
 
 
Bond har återigen fått en ny regissör, Lewis Gilbert, och han har ett mycket bättre sätt att göra film på än sin föregångare Terence Young. Storyn i You Only Live Twice (på svenska mer känd som Man lever bara två gånger) är riktigt bra och blir inte långtråkig vilket den säkert hade blivit i Youngs tappning. Det enda jag har att klaga på den här gången är den sexistiska massagescenen hemma hos Mr. Tanaka (Tetsuro Tamba) där kvinnorna framställs som varelser vars enda uppgift är att behaga mannen. Jag skulle också ha viljat se mer av Bonds träning för att bli en äkta ninja.
   I övrigt fungerar filmen bra. Gilbert har fortsatt på det arbete som Hamilton startade i Goldfinger med att göra bondbrudarna till mer självständiga individer. I You Only Live Twice är t.o.m. en av brudarna en medlem av brottsyndikatet SPECTRE och står alltså lite högre i rang än ett kuttersmycke. På tal om SPECTRE är det här den första Bondfilmen där vi får se Nr. 1,  Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasence), visa sitt ansikte. Tidigare har vi bara sett den iconiske skurken klappa sin vita katt men nu träder han alltså fram och visar sitt ansikte. Han kommer också att flera gånger byta utseende under filmseriens gång. Främst för att skådespelaren byts ut men också för att Blofeld i Ian Flemings förelagor byter utseende för att kunna smita undan Bond.
    I You Only Live Twice fortsätter man också på temat att framställa Bonds svaghet för kvinnor och alkohol som ett problem som kan försätta honom i onödig fara. Chefen för Japans underrättelsetjänst sammanfattar det hela så här i filmen: "I must say I am disappointed with the ease with which I could pull you in. The one thing my honourable mother taught me long ago was never to get into a car with a strange girl. But you, I'm afraid, will get into anything. With any girl."
 
You Only Live Twice är inte den bästa Bondfilmen jag sett men långt ifrån den sämsta. Jag vet också att Sean Connerys tid som Bond går mot sitt slut. I nästa film, On Her Majesty's Secret Service, kommer han att tillfälligt lämna över rollen till George Lazenby för att sedan återkomma och göra en sista rollinsats i Diamonds Are Forever innan rollen som Agent 007 lämnas till Roger Moore. Det är mycket Connerys förtjänst att jag börjat att omvärdera Bondfilmerna så det ska bli intressant att se hur Lazenby sköter sig. Roger Moore har jag redan sett två filmer med och dömt ut som den sämsta Bond. Jag har också lånat Casino Royal av min kompis Jimi där Daniel Craig har tagit över stafettpinnen och tagit Bond in i 2000-talet. Craig sägs vara den bästa Agent 007 i Bonds historia, eller iaf sedan Sean Connery, så förväntningarna är ganska höga på att se den filmen. Men först: här komme betyget på You Only Live Twice som blir en stark 3:a!
 
Betyg: 3/5.