Jocke

Kingsman: The Golden Circle - 141 minuter underhållande agentaction!
Ett år har gått sedan the street kid Eggsy (Taron Egerton) rekryterades till den lika anrika som hemliga oberoende brittiska underättelsetjänsten Kingsman som specialiserats sig på att eliminera hot mot världen innan de bryter ut. Eggsy - som balanserar arbetet som hemlig agent med förhållandet med Sveriges kronprinsessa Tilde (Hanna Alström) - ska snart ställas inför sitt tuffaste uppdrag hittills när den psykopatiska knarkdrottningen Poppy (Julianne Moore) med några välriktade missiler slår ut alla i Kingsman förutom honom själv och teknikern Merlin (Mark Strong). Eggsy och Merlin tvingas söka hjälp hos sina "amerikanska kusiner" - Statsman - för att stoppa Poppys ondskefulla planer.
 
 
 
 
 
2014 kom Matthew Vaughns Kingsman: The Secret Service - en films vars intention var att föra tillbaka agentfilmen till dess mer underhållande Bondglansdagar på 70- och 80-talet. Resultatet var mycket riktigt en lika underhållande som medveten "Bondfilm" som fram till precis i slutet även höll sig borta från pissig kvinnosyn/sexism/misogynism (ett litet analsexerbjudande från Svenska kronprinsessan förstörde filmen från att bli en total home run). Men nu är han alltså tillbaka med uppföljaren Kingsman: The Golden Circle som faktiskt suddat ut sexismen helt den här gången och med besked ger sig på de tre B:na - Bigger, Bolder Better!
 

"He's [Vaughn] having too much fun." skrev Empire Magazine i sin recension och jag kan inte mer än att hålla med - men några andra som har hejdundrande roligt är publiken! The Kingsman: The Golden Circle är 141 minuter raktigenom underhållande agentaction! Eller, ja det är inte bara action rakt igenom, här finns plats för lite annat också. Som jag nämnde är alltså Eggsy efter en anal kärleksakt i förra filmen ihop med Sveriges Kronprinessa Tilde och som i alla relationer blir det även i Eggsys och Tildes relation time to meet the parents. I det här fallet betyder det alltså att Eggsy åker till Sverige för att äta middag med Kungen (Björn Granath) och Drottningen (Lena Endre) i det svenska palatset (ni vet, vårt svenska palats med tinnar och torn? Inte? Okej, vi har ett tydligen i alla fall). Med hjälp av radiokontakt med agentkollegan Roxy (Sophie Cookson) - med datorn i högsta hugg - tar sig Eggsy igenom middagens alla samtalsämnen med bravur men mot slutet inträffar något lika oväntat som omvälvande. Med några välriktade missiler har hela Kingsman slagits ut. Allt som återstår är ruiner och Eggsy samt teknikern Merlin, vars adress inte fanns med i den databas som hackats av den ansvariga för missilattackerna. Men vem har då skickat missilerna? Det är för Eggsy och Merlin länge okänt men vi i publiken får veta att det är den psykopatiska knarkdrottningen Poppy - mästerligt spelad av Julianne Moore - och att hon gjort det så att inget ska stå i vägen för hennes plan. Planen består i att Poppy i sina droger smusslat ner ett virus som i tre stadier bryter ner den som fått i sig det mot en plågsam död. Med stora delar av världen som gisslan kräver Poppy att USA:s president (Bruce Greenwood) ska legalisera droger mot att hon skickar ut motgiftet till de drabbade. Ni hör, vi har alltså en skurk vars mål är något som det skapas allt mer opinion för samtidigt som hennes medel förhoppningsvis är något hon inte har lika mycket gehör för hos publiken. Bush/Trump-presidenten är däremot fast besluten att inte ge efter för Poppys krav och menar att man genom att inte går henne till mötes gör sig av med alla drogbrukare och därmed hennes kundkrets - I will be the President who won the war on drugs!

   Som ni märker finns här öppning för en djupare frågeställning kring drogpolitik men lyckligtvis vet Vaughn bättre än att go down that lane. Kingsman-filmerna har inte kalibern av att vara den typen av film som krävs to pull that off. Kingsman: The Golden Circle:s styrka ligger i att vara en klassisk agentfilm så låt oss återgå till det. Eggsy och Merlin står alltså bokstavligt vid ruinens brant när hjälp kommer till dem från oväntat håll. Självklart har Kingsman ett doomsday protocol - som tidigare aldrig använts - enligt vilket de kvarvarande Kingsman:en instrueras att öppna ett låst kassaskåp i en vinkällare. I kassaskåpet står en flaska whisky - producerad på ett whiskydestilleri i Kentucky. Eggsy och Merlin förstår först ingenting men efter att de tömt i princip hela flaskan noterar de att K:et i Kentucky har en ring runt sig likt deras logga. Eggsy och Merlin åkter till whiskydestilleriet och finner att där huserar deras amerikanska kusiner - Statsman. Kingsman har kodnamn efter riddarna kring det runda bordet och har ett skrädderi som "täckmantel". Grundarna av Statsman gav sig istället in i alkoholbranschen och har tagit sina kodnamn efter sprit. Bland de vi får stifta bekantskap med har vi ledaren Champagne "Champ" (Jeff Bridges) och de båda agenterna Whiskey (Pedro Pascal) och Tequila (Channing Tatum) samt teknikern Ginger (Halle Berry). Här är självklart uppbyggt för lite med glimten i ögat kulturkrockar mellan USA och Storbrittanien men huvudsaken är att alla står på samma sida i kampen mot Poppy, eller?

 

 

 

 "We're from the Kingsman tailor shop in London, maybe you've heard of us?"
 
 
 
Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag säger det här nu men Kingsman: The Golden Circle är verkligen en underhållande lättsam agentactionfilm med extra allt. Det är välskrivet, välkoreograferat och välregisserat rakt igenom. Vi har som sagt förstklassiga insatser från främst redan ovan nämnda så som Taron Egerton, Julianne Moore, Channing Tatum, Jeff Bridges, Pedro Pascal, Hanna Alström, Björn Granath, Lena Endre, Halle Berry och Mark Strong men också från Colin Firth som repriserar sin not-so-dead-after-all-agent-Harry Hart och självaste Elton John i rollen som sig själv. Vidare har vi även Michael "Albus Dumbledore" Gambon, Thomas "Shaun Fields" Turgoose, Edward Holcraft, Calvin Demba, Poppy Delevinge och Sophie Cookson för att ha nämnt i princip alla som är med, för det är en raktigenom bra cast.
   Empire Magazine påpekade att all karaktärsutveckling gjordes i första filmen och det kan jag i viss mån hålla med om men det hindrar inte Kingsman: The Golden Circle att även ha några väl avvägda emotionella bitar. Men främst är ju detta som ni förstått vid det här laget en raktigenom genomtänkt underhållande agentactionfilm. 141 minuter avslappnande underhållning i biomörkret. Och jag har inget emot om Matthew Vaughn väljer att ha lite mer roligt i ännu en Kingsman-film!
 
 
 
Betyg: 4/5.