Jocke

Captain America: The Winter Soldier - 70-talsthriller i superhjältedräkt!

Efter att tillsammans med Iron Man, Thor, Hulken, Hawkeye och Black Widow ha räddat jorden från en alieninvasion fortsätter Steve Rogers (Chris Evens) att försöka anpassa sig till det moderna samhället där hans ideal och moral krockar med S.H.I.E.L.D.:s idé om att stoppa terrordåd innan de sker. Hans lojalitet ska dock komma att sättas på prov när en konspiration försätter S.H.I.E.L.D. under hot inifrån och han finner sig själv på rymmen tillsammans med Natasha Romanoff (Scarlett Johansson). Jagade av den mystiska lönnmördaren Winter Soldier (Sebastian Stan) måste de komma på ett sätt att rädda världen undan den organisation som grundades för att skydda dem.

 

 

Sist ut av the Avengers att få en uppföljare i MARVELs fas 2 (nej, Hulken får ingen) är den första av dem - Steve Rogers AKA Captain America! Att han verkligen är den första är något man i Sverige särskilt vill poängtera då någon sjuk människa döpt om filmen och gett den den svenska(?) titeln Captain America: The return of the First Avenger. Men den har alltså undertiteln The Winter Soldier så det är vad vi håller oss till i fortsättningen av denna recension och hoppas att hen som kom på namnbytet förvaras i en madrasserad sal någonstans.

 

Om Captain America: The First Avenger var en 40-tals andravärldskrigetfilm så är Captain America: The Winter Soldier mer av en 70-talsthriller. Det är också det här som gör MARVEL så framgångsrika - att de vågar experimentera med superhjältegenren och testa hur de kan hitta nya infallsvinklar utan att tappa greppet. Captain America: The Winter Soldier fokuserar sin första del på att belysa hur Steve Rogers kämpar med att anpassa sig till sitt nya liv - både på jobbet och till vardags. Han besöker en museieutställning om honom själv och träffar sin gamla kärlek Peggy (Hayley Atwell) på ett sjukhem. Vi bjuds också på lite häftig action i inledningsscenerna när Captain America leder en grupp soldater på ett fritagningsuppdrag på en båt där terrorister tagit gisslan. Uppdraget visar sig dock inte enbart handla om att frita gisslan utan också om att sno hemlig information från datorerna på båten, vilket Rogers inte fått information om. Han börjar ifrågasätta Furry (Samuel L. Jackson) och S.H.I.E.L.D.:s hemlighetsmakeri och deras sätt att bekämpa terrorism - "I thought the punishment usually came AFTER the crime." Det visar sig sedan att även Furry haft misstankar mot den egna organisationen och när han utsätts för ett mordförsök och dör sätts en spiral av händelser igång där Captain America och Black Widow utpekas som skurkarna och måste fly.

    Filmen utvecklas nu till den här klassiska 70-talsthrillern som jag pratade om med våra hjältar jagade på "fel sida lagen" av dens korrupta långa arm och där den stora konspirationen nystas upp sakta men säkert och visar sig vara enorm. Här kläms naturligtvis också in en hel del action - det är ju ändå en superhjältefilm. Som så ofta med MARVEL lyckas de hålla actionsekvenserna både häftiga och intressanta vilket gör att man inte tröttnar. Den smarta serietidningshumorn är förstås också ständigt närvarande i den rappa dialogen såväl i action som mellanscenerna.

 

"in Order to build a better world, sometimes means turning the old one down...

And that makes enemies"

 

I Captain America: The Winter Soldier arbetar man med både välkända och nya ansikten. Efter 5 filmer är vi väl bekanta med Samuel L. Jacksons inventarie Nick Furry och efter en hel del ytligt fokus på Black Widow i Iron Man 2 och The Avengers får vi även stifta lite närmare bekantskap med Natasha Romanoff som här får ta stor plats vid sidan av Steve Rogers och återigen visa att hon inte bara är en sexig brud i tight läder. Utan att avslöja för mycket så gömmer det sig ett nygammalt ansikte bakom The Winter Soldiers mask och även Toby Jones repriserar på ett hörn sin roll som vetenskapsmannen Dr. Zola. Bland de helt nya ansiktena har vi Steve Rogers nya kompis Sam Wilson (Anthony Mackie), en f.d. attackflygare som efter att ha förlorat en kollega dragit sig tillbaka och vi träffar även ledaren av World Security Council, Alexander Pierce, spelad av Robert Redford.

    Captain America: The Winter Soldier är med sin tematik om massövervakning och bekämpande av terrorhot redan innan de planerats väldigt aktuell med inspiration hämtad från bland annat Snowden, NSA-spionage och drönardebatten och lyckas med perfektion mixa den med superhjälteaction. Precis som alla andra MARVEL-filmer har Captain America: The Winter Soldier en after-credits-scen som bygger upp inför framtiden och framtiden ser ljus ut för MARVEL. Captain America: The Winter Soldier uppfyllde de tre B:na för uppföljare: Bigger, Bolder, Better!

 

Betyg: 4/5.